Geen bekerfinale voor Donar na intens gevecht in Leiden

Leiden valt de basket van Donar aan
Leiden valt de basket van Donar aan © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
De basketballers van Donar zijn er niet in geslaagd om de finale van het bekertoernooi te bereiken. De bekerwinnaar van vorig seizoen verloor uit bij ZZ Leiden met 76-63 en is daardoor uitgeschakeld in de halve finale.
Vrijdagavond werd het eerste duel nog met 68-63 gewonnen in MartiniPlaza, waardoor de Groningers met een voorsprong van vijf punten begonnen aan de return in Leiden.

Mounce bezorgt Donar flitsstart

Donar begon sterk. Het stond al snel 2-10, vooral dankzij Clay Mounce, die de eerste acht punten maakte namens de Groningers. Leiden kwam later wat dichterbij, mede dankzij Maarten Bouwknecht, de Groningse spelverdeler in Leidse dienst. Ook Worthy de Jong deed weer mee bij Leiden. De Nederlandse basketbal-icoon stopte aan het einde van het afgelopen seizoen en maakte afgelopen vrijdag plotseling zijn (tijdelijke) rentree. Na tien minuten spelen stond het 15-19 in de altijd sfeervolle Vijf Meihal.

Leiden komt terug

In het tweede bedrijf kwam de thuisploeg binnen vier minuten op voorsprong, na een score van Worthy de Jong (24-23). Diezelfde De Jong zorgde er ook voor dat Leiden voor het eerst meer dan vijf punten voor stond op Donar (39-23). Bouwknecht en Luuk van Bree vergrootten de voorsprong naar tien punten, waarna een rake vrije worp van Magdevski voor een 45-36 ruststand zorgde.

Leiden houdt stand

Na rust kwam Donar weer wat terug in het intense duel. Na drie kwarten stond het 55-49. In het laatste bedrijf werden er veel fouten gemaakt, mede door de hoge intensiteit kwamen beide ploegen moeilijk tot scoren. Donar werd gesteund door een vol uitvak met tientallen Groningers, maar het luidruchtige thuispubliek liet zich niet zomaar overstemmen. Vernon Taylor zorgde er met een paar belangrijke scores voor dat het verschil vlak voor tijd weer op vijf punten kwam (66-61). Maar in de slotfase ging het alsnog mis voor de ploeg van coach Andrej Stimac.

Programma

Donar speelt volgende week zaterdag weer voor de competitie, thuis tegen Yoast United. Dat duel is weer live te volgen via een stream bij RTV Noord.