Ophef over bouw van 106 recreatiewoningen in Steendam

De bouw van de woningen aan het Schildmeer is al begonnen
De bouw van de woningen aan het Schildmeer is al begonnen © Jeroen Willems/RTV Noord
Een groep inwoners van Steendam is verbolgen over de komst van 106 recreatiewoningen bij het Schildmeer. De bewoners zeggen overvallen te zijn door de plannen. Een aantal bewoners heeft bezwaar gemaakt bij de gemeente Midden-Groningen.
Sjouktje Kopenga woont aan de Damsterweg in Steendam en kijkt recht op de bouwwerkzaamheden. Ze baalt van de komst van het nieuwe park. 'Het begint al met al dat zand. Ze hebben de grond hier drie meter opgehoogd, dus kijk ik nu tegen een hoop zand aan, in plaats van mooie groene natuur', zegt Kopenga.

'Het is een nieuwbouwwijk'

De bezwaren uit het dorp gaan vooral over de omvang van het park en de hoogte van de woningen. 'Twintig chalets van maximaal drie meter hoog was voor ons nog wel te verkroppen geweest, maar dit wordt een dubbele rij woningen van acht meter hoog', zegt Kopenga. 'Het is gewoon een nieuwbouwwijk in Steendam, terwijl het van oorsprong een lintdorp is.'
De bouw van de recreatiewoningen vordert gestaag
De bouw van de recreatiewoningen vordert gestaag © Jeroen Willems/RTV Noord

Oud plan

Het plan voor een recreatiepark bij het Schildmeer bestaat al tientallen jaren. In de jaren negentig zijn de eerste woningen gebouwd, maar daarna is de realisatie van het park gestagneerd. In het najaar van 2021 werd de Holland Vastgoed Groep eigenaar van de grond en is de ontwikkeling van het park weer opgepakt. De woningen passen binnen het bestemmingsplan dat nog door de gemeente Slochteren is vastgesteld.
Hier komen de 106 woningen te staan:
106 recreatiewoningen zorgen voor gemengde gevoelens in Steendam
Wethouder Markus Ploeger snapt dat sommige bewoners zijn overvallen door de plannen en het er niet mee eens zijn. Echter valt er volgens hem niks tegen de plannen te beginnen, want het bestemmingsplan laat een recreatiepark toe. 'Je kunt dorpsvisies maken wat je wilt, maar die gelden niet. Je vraagt een omgevingsvergunning aan en daar hebben wij aan mee te werken', zegt Ploeger.

Wisselwoningen versterking

Zestig woningen zullen de aankomende vijf jaar (met een optie voor nog vijf jaar) worden gebruikt als wisselwoning voor mensen waarvan het huis wordt versterkt. Hierover zijn volgens projectontwikkelaar Holland Vastgoed Groep afspraken gemaakt met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de gemeente Midden-Groningen.

Excuses

Wethouder Ploeger vindt dat er fouten zijn gemaakt in de communicatie over het project en maakt daarvoor excuses. 'Er had bij ons intern wel een lampje moeten gaan branden toen er een aanvraag was voor een bouwvergunning van deze omvang. We hadden aan de bevolking moeten uitleggen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden waren. Het had waarschijnlijk niks veranderd, maar dat was wel beter geweest', zegt Ploeger.
De aanleg van het nieuwe recreatiepark aan het Schildmeer van uit de lucht
De aanleg van het nieuwe recreatiepark aan het Schildmeer van uit de lucht © Martijn Klungel/RTV Noord

Kansen

Niet alle bewoners van Steendam zijn tegen de plannen. Er zijn ook bewoners die kansen zien en het park een aanwinst noemen voor het dorp. 'Het brengt reuring in het dorp en misschien komen er ook wel nieuwe voorzieningen', zegt een voorbijganger.
Sjouktje Kopenga haalde in het dorp dertig handtekeningen op tegen de komst van het recreatiepark. Ze is ook een bezwaarprocedure begonnen bij de gemeente die volgende maand wordt behandeld. 'Ik weet niet of het nog iets uithaalt, maar ik hoop dat ze luisteren naar onze wens voor dat gebied. Wij willen twintig lage bungalows in een bosrijke omgeving', zegt ze.

Overleg

In verband met de voortgang van de versterkingsoperatie wordt er haast gemaakt met de bouw van het recreatiepark. De oplevering staat gepland voor 1 april 2023. Aankomende woensdag is er om 19.30 uur een informatieavond voor het dorp waarbij de Holland Vastgoed Groep, de NCG en de gemeente Midden-Groningen aanwezig zijn.