'Miljonairswoningen' zorgen voor ongenoegen: 'Het zouden twee kleinere woningen worden'

Een impressie van de te bouwen 'miljonairswoning'
Een impressie van de te bouwen 'miljonairswoning' © Brochure waterrandvilla's Meerstad
Je koopt in Meerstad een kavel aan het water en bouwt daar vervolgens een huis. Je weet dat er mogelijk nog twee kleinere woningen op de naastgelegen kavel gebouwd zullen worden. Maar dan worden die kleinere woningen vervangen door één grote woning. Dat gebeurt mogelijk in Meerstad. Het zorgt voor flink wat onvrede bij tenminste twintig huishoudens.
Namens hen doet Jules van Rooij het woord. Vanuit zijn woonkamer heeft hij nu nog een weids uitzicht. 'Deze woning hebben we laten ontwerpen met de mogelijke komst van de twee drijvende woningen in ons achterhoofd', zegt hij terwijl hij aanwijst waar die woningen waren gepland. 'Volgens het originele plan zouden we dan langs de twee woningen kunnen kijken om dan alsnog een mooi uitzicht te hebben.'

Streep erdoor

Inmiddels is duidelijk dat die woningen, die elders in de wijk wel liggen, er niet zullen komen. Ze waren op vier verschillende plekken in Meerstad ingetekend. Onderzoek bracht aan het licht dat de drijvende woningen op die vier plekken technisch niet mogelijk zijn. De woningen zouden namelijk te veel wind vangen. Nu is het alternatief dat op alle vier de vier plekken één grote woning komt. In Meerstad gaan die woningen inmiddels als 'miljonairswoningen' door het leven.
Bewoners hadden met dit soort formaat drijvende woning rekening gehouden
Bewoners hadden met dit soort formaat drijvende woning rekening gehouden © Robert Pastoor/RTV Noord
'Het uitzicht dat wij en anderen gaan verliezen is één ding, maar je koopt een huis op een plek waar je veel privacy hebt. Met de nieuwe plannen dreig je van een woning op de kop van een eiland een tussenwoning te worden', en dat gevoel bekruipt dus niet alleen van Rooij, maar ook andere 'eilandbewoners' in Meerstad. Bovendien: de huidige woningeigenaren kregen bij de aankoop van hun kavel een ander beeld voorgeschoteld.
Jules van Rooij naast zijn woning met achter zich de kavel voor de mogelijke villa
Jules van Rooij naast zijn woning met achter zich de kavel voor de mogelijke villa © Robert Pastoor/RTV Noord

'Nimby's'

'Minstens tien woningen hebben op dit moment net zo'n vrije plek als wij en die dreigen hun vrijheid te verliezen. We realiseren ons dat wij makkelijk kunnen worden weggezet als mensen die roepen: not in my backyard. Maar ons wordt nog niet duidelijk waarom die woningen per se op deze plekken moeten komen.' De bezorgde bewoners willen dan ook niet worden weggezet als zogenoemde nimby's. Ze willen wel een antwoord op de vragen wat het algemene belang is van de vier grotere woningen en waarom ze niet gebouwd kunnen worden op nog te ontwikkelen stukken grond.

Andere plek in de wijk

'Als die XL-huizen er dan toch moeten komen; Meerstad is nog lang niet klaar. Plan ze op andere plekken. Iedereen die daar een kavel koopt weet vanaf het begin wat diegene naast zich krijgt.' Of de miljonairswoningen er komen is nog maar afwachten. Er wordt op dit moment gekeken over er kopers zijn te vinden voor de villa's. Meerstad verwacht dat binnenkort in beeld te hebben.
Mochten de plannen worden doorgezet dan moet het huidige bestemmingsplan door de gemeenteraad van Groningen gewijzigd worden. De bewoners hopen dan ook dat, mocht het zo ver komen, de raadsleden niet zonder slag of stoot akkoord gaan met zo'n wijziging.
Op de maquette van Meerstad laten de witte blokken in het water de oude situatie nog zien
Op de maquette van Meerstad laten de witte blokken in het water de oude situatie nog zien © Robert Pastoor/RTV Noord
Ze schreven al een brief aan de gemeenteraad waarin ze zich afvragen welk belang groter is. 'Welk groter algemeen belang is gediend met vier 'topsegment' woningen, dat opweegt tegen het belang van de zeventig huidige bewoners die alle overlast zullen ondervinden als de huidige bouwplannen doorgaan?' Van Rooij geeft aan dat de bewoners ook een alternatief plan hebben bedacht voor de vier leegstaande kavels. 'Maak er een tiny forest van. Dan kan iedereen er van genieten en het is goed voor het milieu.'