Vervallen Gronings boerderijtje in Aerdenhout wordt opgeknapt

De Groningse boerderij in Aerdenhout
De Groningse boerderij in Aerdenhout © NH Nieuws
In het Noord-Hollandse Aerdenhout, bij Bloemendaal, is een stukje Groningen te vinden. In het centrum van het villadorp staat een Groningse boerderij. Een kleintje welteverstaan, ook wel een folly genoemd. Het bouwwerk is in slechte staat, maar daar komt de komende tijd verandering in.
Het boerderijtje stamt uit de jaren '50 en is gebouwd door Gerrit Meinen, directeur van Martini Regenkleding. Hij verhuisde met zijn gezin vlak na de oorlog van de stad Groningen naar Aerdenhout. De folly was bedoeld als opslag voor een hertenkampje en het gereedschap van de tuinman. De kinderen van het gezin Meinen gebruikten het bouwwerk als speelhuisje.
Het boerderijtje is altijd op het erf blijven staan, maar raakte wel ernstig in verval. Onlangs is het terrein verkocht en de nieuwe eigenaar is van plan de boerderij op te knappen.
De nieuwe eigenaar, Jelrick Claus, gaf de collega's van NH Nieuws een rondleiding door de Groningse boerderij.
Groningse boerderij in Noord-Holland krijgt opknapbeurt
Jelrick Claus is de nieuwe eigenaar van de folly. Hij laat momenteel een nieuw huis bouwen naast het boerderijtje. De Groningse boerderij kreeg hij bij de aankoop van de grond cadeau. 'Ik moet telkens lachen als ik ernaar kijk. Het maakt me vrolijk en ik vind het mooi dat er zo'n trapgeveltje op zit.' zegt hij tegen NH Nieuws.

Gemeentelijk monument

Onlangs heeft de gemeente Bloemendaal het bouwwerk op de monumentenlijst gezet. Daarmee is het mogelijk subsidie te geven voor het opknappen van het bouwwerk. En dat is hard nodig. Het dak lekt, de gevels zitten vol scheuren en het houtwerk is verrot. De rieten kap van de boerderij is jaren geleden al vervangen voor een pannendak, maar ook dat zit inmiddels vol gaten.
De gevel van het boerderijtje zit vol scheuren
De gevel van het boerderijtje zit vol scheuren © NH Nieuws
'De begroeiing gaat door de pannen heen naar binnen. En een deel van de dakpannen is al verdwenen', laat Claus zien. Bij de voorgevel wijst hij op een grote scheur: 'Toen we het pand hiernaast gingen slopen, hebben we ons serieus zorgen gemaakt over de boerderij. We waren bang dat ie het misschien niet zou overleven.' De vergelijking met aardbevingsschade wijst hij lachend van de hand: 'Er zit geen gasbel onder Aerdenhout.'
De boerderij wacht een grote opknapbeurt
De boerderij wacht een grote opknapbeurt © NH Nieuws
Een gasbel of niet, Claus heeft een bedrag van 12.000 euro gekregen om het boerderijtje op te knappen. Wat hij er straks mee gaat doen, weet hij nog niet: 'Laten we het eerst maar gaan opknappen en dan zien we dan wel verder. Ik kan het gebruiken als opslag van spullen, wat er daarna komt zie ik dan wel weer.'
Follies in Nederland
Het woord 'folly' komt van het Engelse woord 'fool', wat 'dwaas' of 'idioot' betekent. Follies zijn bouwwerken zonder duidelijk nut of doel. Ze zijn bedoeld ter verfraaiing van de omgeving of als versiering in een tuin. Bekende voorbeelden zijn het kunstpaviljoen op het Hereplein in Stad en de bouwwerken in de tuinen van de Fraeylemaborg in Slochteren.

Dat de bouwwerken geen enkele functie zouden hebben, klopt volgens Wim Meulenkamp niet: 'Meestal hebben ze wel degelijk een nut. Het vaak opvallende uiterlijk overtreft meestal de praktische invulling van de betreffende folly.' Meulenkamp schreef een boek over de unieke bouwwerken in Nederland en België. Daarbij valt hem op dat er een groot verschil zit tussen Nederlandse en Belgische eigenaren van follies: 'In Nederland worden we doorgaans heel hartelijk ontvangen. In België moet je oppassen dat er niet iemand met een jachtgeweer achter je aankomt.'