Lees terug: Boeren komen met trekkers naar Provinciehuis en hebben 'plezierig gesprek' met gedeputeerde

De stoet trekkers op het Martinikerkhof
De stoet trekkers op het Martinikerkhof © Tristan Braakman/RTV Noord
Een groep boeren is dinsdag met trekkers naar het Provinciehuis van Groningen gekomen. Ze wilden daar hun onvrede laten blijken over het landbouwbeleid. In dit (inmiddels gesloten) blog kun je teruglezen hoe de actie verliep.

De laatste update staat bovenaan.

16.50 De boeren zijn vertrokken

De boeren hebben toeterend het Martinikerkhof verlaten.
De boeren vertrekken toeterend
De boeren vertrekken toeterend © Martijn Folkers/RTV Noord

16.20: Een 'plezierig gesprek'

Het gesprek tussen de boeren en gedeputeerde Hamster van Landbouw is 'goed verlopen'. Dat zeggen beide partijen.
Hamster: 'De boeren hebben hun zorgen gedeeld en gevraagd om het beleid aan te passen. Ze hebben erg veel moeite met de wijze waarop het stikstofbeleid is vormgegeven en geven aan dat de agrarische sector sterk onder druk staat. Dat ze zich zorgen maken, blijkt wel uit het feit dat ze al een week langs provinciehuizen in Nederland reizen, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet gehoord worden. Over tachtig tot negentig procent waren we het eens. In Groningen willen we een toekomst bieden aan de boeren, maar daar zijn wel aanpassingen voor nodig.'
Een woordvoerder van de boeren zegt: 'Het was een plezierig gesprek. We hadden het idee dat de gedeputeerde wilde luisteren en dat zijn we wel anders gewend. Bij de vorige gedeputeerde, Staghouwer, moesten we hardhandig aankloppen. Ik heb hier best wel een goed gevoel over. Ik hoop dat het zaadje voor het nadenken gezaaid is.'

15.40: Boeren in gesprek met gedeputeerde Hamster

Een delegatie van de boeren is op dit moment in gesprek met gedeputeerde Johan Hamster van Landbouw. Een groep genaamd De Grote Leugens Route zendt dit gesprek live uit op Facebook.

15.40: Politie verzamelt kentekens van actievoerders

De politie constateert dat de actievoerders zich niet aan de voorwaarden van burgemeester Schuiling van Groningen hebben gehouden. Die wilde maximaal drie landbouwvoertuigen in de binnenstad toelaten. 'Dat is niet gebeurd en daarom is de politie nu bezig met het verzamelen van informatie, zoals kentekens', zegt een politiewoordvoerder. 'Het is aan andere partijen, zoals de gemeente of het Openbaar Ministerie, om te bepalen wat daarmee gebeurt.'

15.00: Stoet trekkers staat op het Martinikerkhof

De stoet is aangekomen bij het Provinciehuis in Stad. Hoewel de gemeente had gezegd dat er maximaal drie trekkers de binnenstad in mochten, staan er toch zeker vijftien voertuigen op het Martinikerkhof. De sfeer is rustig. De politie houdt toezicht.
Toch meer dan drie trekkers bij boerenprotest op Martinikerkhof

13.50: Stoet arriveert aan rand van Stad

De stoet van trekkers en wagens met opleggers vanuit Waterhuizen bereikt de rand van de stad Groningen, onder begeleiding van de politie.
Trekkers op weg naar de Groninger binnenstad
Trekkers op weg naar de Groninger binnenstad © 112 Groningen
Verslaggever Ronald Niemeijer spreekt twee deelnemers aan het boerenprotest:
'Wij zijn gewoon een club boeren en burgers die het zat is'
Eén trekker staat inmiddels op het Martinikerkhof bij het Provinciehuis.
Een trekker op het Martinikerkhof in Stad, voor het provinciehuis
Een trekker op het Martinikerkhof in Stad, voor het provinciehuis © Martijn Folkers/RTV Noord

12.10: Gemeente staat drie trekkers toe, gedeputeerde bereid tot gesprek

De gemeente Groningen heeft de boeren te verstaan gegeven dat ze met maximaal drie landbouwvoertuigen de binnenstad in mogen. 'We hebben hen dat zowel mondeling meegedeeld als ook officieel op papier uitgereikt', zegt woordvoerder Hans Coenraads. Gedeputeerde Johan Hamster van Landbouw is bereid om met de boeren in gesprek te gaan, zegt een woordvoerder van de provincie.
Politie voor de deur van het provinciehuis
Politie voor de deur van het provinciehuis © Martijn Folkers/RTV Noord

12.00: Politie in Groningen is alert

Bij het politiebureau aan de Rademarkt hebben zich inmiddels agenten verzameld die worden ingezet om de orde bij het boerenprotest te bewaken. Als het nodig is, kunnen ze fungeren als Mobiele Eenheid. Daarvoor moet burgemeester Koen Schuiling toestemming geven.
De politie is op meerdere plekken in de binnenstad nadrukkelijk aanwezig.
Politiebusjes voor het bureau aan de Rademarkt in Stad
Politiebusjes voor het bureau aan de Rademarkt in Stad © Tristan Braakman/RTV Noord
De politie is alert in de binnenstad
De politie is alert in de binnenstad © ProNews

8.00: Protest bij provinciehuis Assen

Boeren protesteren voor het provinciehuis in Assen. De actie maakt deel uit van een serie demonstraties. Eerder waren er al betogingen bij andere provinciehuizen in het land.
Er wordt geprotesteerd tegen onder meer de nieuwe mestregels, die minister Adema van Landbouw al vanaf 1 maart moet invoeren van de Europese Commissie. Eerder werd gezegd dat de regels vanaf volgend jaar zouden gelden.