Hoogezandster in hoger beroep tegen celstraf voor doden zoontje

De rechtbank in Groningen
De rechtbank in Groningen © Jos Schuurman/FPS
Een 40-jarige man uit Hoogezand die door de rechtbank in Groningen werd veroordeeld tot acht jaar cel voor doodslag op zijn zeven weken oude zoontje, gaat in hoger beroep.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste negen jaar cel. De rechter gaf een lagere straf, ondanks de ernst van de zaak. De man mishandelde zijn baby op 30 november 2020 in hun toenmalige woning in Veendam zo zwaar dat die overleed. Het kind had verse bloedingen in de hersenen, achter het oog en gebroken ribben. De rechtbank tilde zwaar aan de houding van de man, die ontkende.
Volgens de rapporten van drie forensisch pathologen is de baby gestorven aan geweld van buitenaf, mogelijk door schudden of klappen. De rechter schaarde zich achter deze conclusie.

Geen toevallige ongelukjes

Het kan niet zijn veroorzaakt door ‘simpele huis-tuin-en-keukenongelukken'. Daar is het letsel niet naar, vindt de rechter. Vader was ten tijde van het ontstaan van de verwondingen alleen met het kind. Het staat volgens de rechter niet vast dat hij de intentie had dat de baby zou overlijden, maar heeft die kans wel aanvaard.
De rechter rekende de Hoogezandster aan dat hij als vader zijn kind niet de juiste zorg, geborgenheid en veiligheid had gegeven.

Ouder letsel

Er werd ook ouder letsel bij het kind aangetroffen. Volgens de rechter is het niet duidelijk of de vader hier ook voor verantwoordelijk is. De rechter vond het in het nadeel van de man spreken dat hij geen openheid van zaken gaf en geen verantwoordelijkheid nam voor wat er is gebeurd.
Hij werkte met zijn partner wel mee aan het onderzoek naar de doodsoorzaak. Ze kregen samen nog een tweede kind. Inmiddels staan beiden recht tegenover elkaar en verwijt de moeder hem de dood van baby Noud op zijn geweten te hebben.
De man moet haar nog een schadevergoeding van 55.000 euro betalen, stelde de rechter vast.