Taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor trappen tegen het hoofd tijdens Vindicat-reünie

Het gebouw van studentenvereniging Vindicat
Het gebouw van studentenvereniging Vindicat © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Een 33-jarige man uit Rotterdam is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf voor zinloos geweld in het pand van studentenvereniging Vindicat in de Stad. Daarbij heeft hij het slachtoffer onder meer twee keer tegen het hoofd geschopt, oordeelde de Groningse politierechter.
De rechter legde een taakstraf op van zestig uur, waarvan de helft voorwaardelijk.

Glas bier

Tijdens een reünie op 24 april vorig jaar kregen de verdachte en het slachtoffer onenigheid over een glas bier bij de bar.
Bij de schermutseling die volgde belandde het slachtoffer op de grond, waarna hij twee keer tegen het hoofd werd getrapt. 'Dit had veel erger mis kunnen gaan, met nog veel grotere gevolgen voor het slachtoffer. Denk alleen maar aan de Mallorca-zaak', zei de officier van justitie.

Nog één kans

De officier eiste een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. De officier besloot geen onvoorwaardelijke celstraf te eisen, omdat de man in zijn leven nauwelijks in aanraking is geweest met politie en justitie.
Ook heeft hij een baan en inkomsten. 'Gelet daarop vind ik dat de verdachte nog één kans verdient om niet naar de gevangenis te gaan. Wel verdient hij een andere stevige straf, om een signaal af te geven dat dit gedrag niet kan.'

Schadevergoeding

De straf viel lager uit dan de eis, omdat de rechter niet uitgaat van een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.
De Rotterdammer moet het slachtoffer een schadevergoeding van 3600 euro betalen. Daarnaast heeft het bestuur van Vindicat de man voor negen jaar geschorst.