Nieuwe stakingen op komst in het streekvervoer

Het station van  Zuidbroek is leeg tijdens een eerdere staking
Het station van Zuidbroek is leeg tijdens een eerdere staking © Elwin Baas/RTV Noord
Medewerkers van regionale spoorbedrijven gaan binnenkort opnieuw staken om een betere cao in het streekvervoer af te dwingen. Dat meldt vakbond VVMC. Voor onze provincie betekent dit dat alle spoorlijnen deels of geheel plat komen te liggen.
Het is al een tijdje onrustig binnen het regionale streekvervoer. Afgelopen vrijdag vond er al een landelijke staking plaats.

Nog steeds te laag

De bond voerde de afgelopen tijd gesprekken met de werkgevers, maar het loonbod dat daaruit volgde was 'niet noemenswaardig en nog steeds te laag', laat een woordvoerder van VVMC weten.
Het is niet bekend wanneer de nieuwe stakingen plaats gaan vinden, maar de bond laat weten dat de acties in meerdere regio's tegelijkertijd zullen zijn.

Onoverbrugbaar verschil

VVMC eist onder meer koopkrachtbehoud voor de werknemers. Ook moet de werkdruk omlaag. Eerder sprak de bond al van een 'onoverbrugbaar verschil van standpunten bij het tot stand brengen vaneen nieuwe cao'.
Ook voor de grotere cao streekvervoer zijn nog geen nieuwe afspraken gemaakt. De stakingen van vorige week leidden tot 40 procent uitval in de regionale dienstverlening. CNV deed niet mee aan die staking, de bond voert nog overleg met de achterban over de invulling van de acties.

Invloed andere trajecten

CNV laat weten dat vervoerders een ultimatum wordt gesteld. Als een reactie uitblijft, volgen nieuw acties. Vakbond FNV verwacht woensdag met meer informatie te komen.
De stakingen in de afgelopen maanden lieten zien dat een regionale staking invloed kan hebben op andere trajecten. Zo reden er geen Arriva-treinen in Groningen toen er in Friesland gestaakt werd en andersom.