UMCG is klaar voor jarenlange verbouwing tot 2035: 'Verbouwen terwijl de toko door draait'

De hoofdingang van het UMCG
De hoofdingang van het UMCG © Jos Schuurman/FPS
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) staat voor een megaoperatie. Het ziekenhuis wordt de komende jaren flink onder handen genomen. Er wordt niet alleen verbouwd, maar er komen ook nieuwe gebouwen bij. Bezoekers van het ziekenhuis zullen hoe dan ook te maken krijgen met de bouwwerkzaamheden.
Dinsdagavond werden omwonenden en andere belangstellenden bijgepraat. Een greep uit de plannen: er komt een nieuw gebouw voor psychiatrie en een nieuw laboratorium. Het oude laboratorium gaat dienst doen als ouder- en kindcentrum. Verder worden verdiepingen aan bestaande gebouwen toegevoegd en worden meerdere ruimtes compleet vernieuwd.
Bekijk de bouwplannen hier op een video van het UMCG:

Geen groter ziekenhuis

Al met al wordt het UMCG qua oppervlakte niet groter dan nu het geval is. 'Wij kunnen het ons financieel niet permitteren om te groeien in vierkante meters', zegt Evert Jan Beens, die zich namens het ziekenhuis bezighoudt met de bouw en daarvoor 1 miljard euro te besteden heeft. 'We moeten het doen met het budget dat we ter beschikking hebben en dat betekent dat we keuzes hebben gemaakt. Zo moeten werknemers hun werkplek gaan delen, niet iedereen heeft meer een eigen werkplek. Zo maken we samen ruimte om dit gestalte te geven.'
Karin van Onsabrugge, manager masterplan bouw namens het UMCG vat de bouwwerkzaamheden als volgt samen: 'We gaan heel veel verbouwen terwijl de toko door moet draaien. We gaan heel veel kaal slaan.' Zo worden de nu nog door het ziekenhuis verspreide intensive careafdelingen samengevoegd en komt in het huidige pand een nieuw operatiecomplex.
Beens laat weten dat de aanpak noodzakelijk is. 'Als wij nu niet investeren in ons gebouw dan moeten we delen van ons gebouw sluiten. dan kunnen wij niet meer doen wat we willen doen. Delen van het gebouw zijn af, of ze voldoen niet meer aan de eisen voor onderzoek of zorg van de huidige tijd.'
Een overzicht van het toekomstige UMCG-complex waarbij opvalt dat er meer ruimte komt voor groen
Een overzicht van het toekomstige UMCG-complex waarbij opvalt dat er meer ruimte komt voor groen © UMCG

Meer groen

Naast de twee nieuwe gebouwen en de flinke renovatie zal de ruimte buiten ook worden aangepakt. Zo wordt de hoofdingang van het ziekenhuis volledig groen met planten en bomen. Het UMCG-terrein wordt tijdens de informatiesessie omschreven als een 'bastion' en dat moet anders. Het moet meer onderdeel worden van de stad. Daarom komen er bijvoorbeeld nieuwe plekken om elkaar te ontmoeten.

Bouwput

Evert Jan Beens bevestigt dat bezoekers van het ziekenhuis hoe dan ook te maken gaan krijgen met de verbouwing. 'Uiteraard gaan ze er last van hebben. Maar dat proberen we, zoals altijd, op een goede manier te begeleiden.' Beens heeft het liever over voordelen die de patiënten gaan ondervinden. 'Als ze op een verpleegafdeling liggen dan hebben ze meer privacy en ruimte rondom het bed. Ook zijn er meer digitale mogelijkheden om contact te hebben met familie die ver weg woont.'
Volgens het ziekenhuis zal er geen zorg worden afgeschaald tijdens de verbouwingen. 'Alles gaat door, dat kan ik garanderen. Over vijf jaar hebben we misschien wel een personeelstekort, maar daar gaat dit niet over. Er zijn altijd oorzaken waarom er wachtlijsten ontstaan, maar bouw zal niet de oorzaak zijn', aldus Beens tot besluit.