Van der Burg streeft naar nul buitenslapers in Ter Apel, maar geeft geen garantie

Eric van der Burg, staatssecretaris Asielzaken
Eric van der Burg, staatssecretaris Asielzaken © Jan Been/RTV Noord
Het is niet uit te sluiten dat er deze zomer opnieuw asielzoekers buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) dinsdag tegen de Tweede Kamer.
De VVD'er zei wel hoopvol te zijn en te streven naar 'nul, nul, nul' buitenslapers. Verder noemde hij de instroom 'idioot hoog'. 'Er zijn nu 32.000 structurele opvangplekken, zodat er daarnaast nog ruim 40.000 plekken nodig zijn.'
De bewindsman verwacht het komende half jaar nog geen probleem. Er zijn nog duizenden opvangplekken in de (crisis-)noodopvang, maar er lopen wel een paar contracten voor tijdelijke opvang van asielzoekers af, zo had Van der Burg al eerder aangegeven. 'Als we niks doen, hebben we een probleem.'

Tekort aan opvangplaatsen

Verschillende Tweede Kamerfracties vroegen opheldering over het hoge aantal van 75.000 plekken die dit jaar nodig zouden zijn. De verwachting is dat er vanaf het voorjaar weer meer asielzoekers naar Nederland komen. Met de contracten voor tijdelijke opvang die aflopen leidt dat tot een tekort van 38.000 opvangplaatsen, berekende Nieuwsuur.
Van der Burg benadrukte het belang van de nieuwe spreidingswet, die moet leiden tot betere spreiding van asielopvang over gemeenten. De wetgeving wordt momenteel beoordeeld door de Raad van State. Daarna moet het parlement erover stemmen. Onder meer bij Van der Burg zijn eigen VVD lag het voorstel onder vuur omdat 'weigergemeenten' uiteindelijk gedwongen kunnen worden asielopvang te regelen. Pas nadat premier Mark Rutte met de VVD-Kamerleden sprak, ging de fractie overstag.
Van der Burg vertrouwt erop dat veel gemeenten niet op de wet wachten maar al bezig zijn met locaties, zei hij in de Tweede Kamer.