CDA Groningen dringt aan op bezuinigingen: 'Gemeente scoort financieel onvoldoendes'

'Maak realistische keuzes', geeft het de gemeenteraad van het CDA de coalitie mee
'Maak realistische keuzes', geeft het de gemeenteraad van het CDA de coalitie mee © RTV Noord (Archief)
Het CDA in de stad Groningen roept het gemeentebestuur op beter op de uitgaven te letten en een aantal 'ambitieuze' ambities te laten varen. De christendemocraten wijzen op cijfers van accountantsbureau BDO. Daaruit blijkt dat Groningen van de 32 grootste gemeenten in Nederland financieel gezien een van de slechtste jongetjes van de klas is.
Fractievoorzitter Jalt de Haan 'maakt zich al jarenlang zorgen over de linkse keuzes' die worden gemaakt, zegt hij bij Edwin op Noord. 'We hebben schulden, weinig geld en laten onze inwoners veel betalen.'
De Haan benoemt de hoge woonlasten voor Groningers. De gemeente is landelijk een van de negatieve uitschieters op dat gebied, hekelt hij. 'Het is tijd voor verandering. Groningen scoort onvoldoendes en dat is schrikbarend.'

'We slaan de plank mis'

Ondanks de stevige kritiek van De Haan gaf ook zijn partij groen licht voor de begroting van dit jaar. Daarin zijn uitgaven opgenomen die hij bekritiseert. Maar vanwege het financiële steunpakket, ter compensatie van de hoge energiekosten, zette oppositiepartij CDA tóch zijn handtekening hieronder. 'In het verleden heeft het college niet altijd onze steun gekregen', verdedigt De Haan zich.
Raadslid Jalt de Haan (CDA) in de studio van Noord Vandaag
Raadslid Jalt de Haan (CDA) in de studio van Noord Vandaag © RTV Noord
De fractievoorzitter wil onder meer dat het gemeentebestuur op de rem trapt bij de aanpak van de binnenstad. De (ver)bouw van het Dudok-tankstation en de Oosterpoort trekt een zware wissel op de gemeentefinanciën, waarschuwt De Haan.
Ook de ambities om Groningen versneld energieneutraal te maken brengen volgens hem hoge kosten met zich mee. 'We slaan de plank mis om er een schepje bovenop te doen. Maak realistische keuzes en focus je op de kerntaken', roept hij het college op.