Nieuwe podcast leidt naar Groningse sporen van het slavernijverleden: 'Schuldig voelen hoeft niet'

Nathan de Vries tijdens opnames van de podcast
Nathan de Vries tijdens opnames van de podcast © Museum aan de A
Welke sporen van het slavernijverleden zijn terug te vinden in Groningen? Die vraag wordt beantwoord in de nieuwe podcast 'Slavernij. En de Groningers?' van Museum aan de A.
In een reeks van zestien afleveringen zoekt Nathan de Vries - half Gronings, half Ghanees - naar het 'andere' verhaal achter de imposante schilderijen, eeuwenoude gedenkstenen en rijke landhuizen die onze provincie kent.
Het slavernijverleden heeft twee kanten, vertelt De Vries. 'Groningen heeft bijvoorbeeld prachtige borgen, met een echte grandeur-uitstraling. Maar als je doorvraagt, zit er ook een ander, pijnlijk verhaal achter', beschrijft hij bij Edwin op Noord.

Marten Douwes Teenstra

De Vries ging langs talloze plekken die een link hebben met de slavernijgeschiedenis. Een bezoek aan het graf van Marten Douwes Teenstra in Ulrum, een van de eerste Groningers die zich fel uitsprak tegen de slavernij, blijft hem het meest bij.
Teenstra bezocht Java en Zuid-Afrika en zag hoe tot slaaf gemaakte jongens werden verhandeld. 'Na terugkomst in Nederland zei hij: wat er gebeurt, kan echt niet. Hij voerde vervolgens actie met het uitdelen van pamfletten. Dat verhaal heeft mij heel erg geraakt', aldus De Vries.
De Vries bij het graf van Marten Douwes Teenstra
De Vries bij het graf van Marten Douwes Teenstra © Museum aan de A

'Voel je niet schuldig'

De podcast is met name bedoeld om luisteraars aan het denken te zetten. 'Je hoeft niet boos te zijn of je schuldig te voelen; de slavernij was onderdeel van de vroegere tijdgeest. Maar nu kijken we terug en stellen we vragen. Waar kwamen het geld, de aandelen en de producten vandaan? Dat ging vaak over de rug van totslaafgemaakten.'
Naast de podcast zijn er drie fietsroutes in Groningen uitgezet die je leiden naar plekken met een slavernijverleden. 'Wees je bewust van de geschiedenis en ontdek het', geeft De Vries mee.