Studenten in Oldambt mogen aanspraak maken op energietoeslag

Een vrouw steekt een gaspit aan om een ei te bakken
Een vrouw steekt een gaspit aan om een ei te bakken © ANP
De gemeente Oldambt verruimt de energietoeslagregeling voor haar inwoners. Ook studenten komen nu - onder voorwaarden - in aanmerking. Dat is opmerkelijk, omdat het kabinet studenten categorisch uitsluit voor deze tegemoetkoming voor de gestegen energiekosten.
Oldambt heeft besloten deze regel los te laten: 'Die regel is onredelijk en zou volgens de rechter zelfs onrechtmatig zijn', zegt wethouder Armoedebeleid Gert Engelkens (PvdA). Om die reden wordt aan studenten de mogelijkheid geboden om tot 1 april 2023 alsnog de energietoeslag over 2022 aan te vragen. Er zijn wel voorwaarden. Zo moeten studenten tenminste 21 jaar zijn en woonruimte met een eigen energiemeter hebben.
In Oldambt betreft het een bescheiden aantal studenten. Engelkens: 'We hebben een berekening gemaakt. We denken dat het om ongeveer vijftien studenten gaat.'
De gemeente betaalt dit uit eigen zak. Oldambt is niet de eerste gemeente die de compensatieregeling openstelt voor studenten. Onder meer Enschede en Zwolle gingen reeds voor.

Nabetaling

De verruiming van de regeling geldt niet alleen voor studenten. Alle inwoners aan wie over 2022 een energietoeslag is toegekend, krijgen een nabetaling van vijfhonderd euro. Dit bedrag wordt omstreeks 10 februari overgemaakt. Het geld komt bovenop de 1300 euro die ze al hebben ontvangen. In dit geval betaalt het Rijk wel de kosten.

Energietoeslag 2023

Ook inwoners met een inkomen tussen de 120 en 130 procent van de bijstandsnorm komen dit jaar wel in aanmerking voor de regeling. Ze krijgen een bedrag van 500 euro. Ze kunnen daarvoor tussen 1 februari en 1 juli een aanvraag doen. Vorig jaar viel deze categorie in Oldambt nog buiten de boot. In dit geval moet de gemeente zelf weer de kosten dragen.
Al met al kost de versoepeling van de voorwaarden voor de energietoeslag de gemeente naar verwachting 564.000 euro, zegt Engelkens: 'We hebben gemeend dit te moeten doen, omdat we nog steeds signalen krijgen dat mensen het moeilijk hebben.'
Klik hier voor meer informatie over de nieuwe regels voor de energietoeslag van de gemeente Oldambt.