FC Groningen-supporters verplicht met buscombi naar uitduel FC Volendam

Fans van FC Groningen
Fans van FC Groningen © JK Beeld
Ruim tweehonderd FC Groningen-supporters wordt verboden om zondag deels met eigen vervoer naar de uitwedstrijd tegen FC Volendam te reizen. Burgemeester Lieke Sievers van Volendam heeft de fans een verplichte buscombi opgelegd.
'FC Groningen heeft op alle mogelijke manieren invloed proberen uit te oefenen op de besluitvorming om de supporters op een ‘normale’ wijze naar Volendam te kunnen laten afreizen. Het besluit is helaas onomkeerbaar', meldt de club op de sociale kanalen.
Het uitvak in het KRAS Stadion is zondagmiddag uitverkocht. Er reizen in totaal vierhonderd FC Groningen-supporters af naar Noord-Holland. 212 van hen mochten zelfstandig naar een verzamelpunt rijden om vervolgens met pendelbussen naar het stadion te reizen. Daar gaat nu een streep door. Alle supporters worden zondag verwacht bij de Euroborg om met georganiseerd busvervoer naar Volendam te gaan.

Clubleiding betreurt besluit

FC Groningen leek toestemming te krijgen om de pendelbussen vanaf een ander omwisselpunt te laten rijden, maar hoorde woensdagochtend van de Volendamse burgemeester dat dit - op voorspraak van de politie - toch geen doorgang kan vinden. 'We hebben er alles aan gedaan om de vervoersregeling zo supporters-vriendelijk mogelijk te krijgen. Helaas is dit niet gelukt', betreurt algemeen directeur Wouter Gudde.
Alle supporters met een geldig ticket voor het competitieduel, ontvangen woensdag een e-mail met alle praktische informatie over onder meer tijdstip van aanwezigheid en vertrektijden, meldt FC Groningen.

Restricties voor uitsupporters

Voor het uitduel tegen FC Twente in oktober werd de clubleiding van de FC ook verrast door een verplichte buscombi die 'plotseling' werd opgelegd. Volgens de politie Oost-Nederland was er informatie binnengekomen 'waardoor een groot openbaar ordeprobleem kan ontstaan'. De Enschedese burgemeester Roelof Bleker besloot daarop een buscombi in te stellen.
Bij de laatste ontmoeting buiten Groningen, tegen SC Heerenveen, bepaalde burgemeester Tjeerd van der Zwan dat de helft het uitvak gevuld mocht worden. In plaats van de gebruikelijke twaalfhonderd konden nog maar zeshonderd FC Groningen-supporters afreizen naar Friesland.
Volgens de burgemeester zijn er in het verleden geregeld ongeregeldheden rondom de wedstrijden geweest. FC-supporters besloten hierop collectief de uitwedstrijd te boycotten. De clubleiding uitte zich solidair en bleef eveneens thuis.
Het uitduel tegen FC Volendam begint zondag om 14.30 uur en is live te volgen op Radio Noord.