Ondernemer mag nog maar twee bezorgfietsen of - scooters voor zaak parkeren

Bezorgscooters bij de Brugstraat en A-Straat in Stad
Bezorgscooters bij de Brugstraat en A-Straat in Stad © Oogst Groningen/ Twitter
De gemeente Groningen gaat paal en perk stellen aan het aantal bezorgfietsen en bezorgscooters die voor een zaak staan geparkeerd. Een ondernemer mag er nog maar twee parkeren binnen een straal van tien meter. De regel is al in juni ingegaan, maar vanaf nu zal er ook op gehandhaafd worden.
De maatregel maakt deel uit van de campagne 'Stoep vrij iedereen blij'. Het moet ervoor zorgen dat de stoepen in de binnenstad beter begaanbaar zijn.
Het aantal meldingen van overlast neemt volgens wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) dermate toe dat een campagne nodig is. 'Het gaat voornamelijk over de binnenstad. Wij krijgen niet alleen van mindervaliden meldingen binnen, maar ook van mensen die met een groepje of met een kinderwagen op de stoep willen lopen, maar last hebben van hindernissen.'

Terrassen

De gemeente zal niet alleen gaan handhaven op teveel bezorgfietsen, maar ook op terrassen die niet volgens de regels zijn opgesteld en op uitstallingen die hinderlijk op de stoepen staan. 'Ten tijde van corona hebben wij ondernemers de ruimte gegeven op terrassen ruimer op te stellen', zegt Wijnja. Die ruimte wordt nu niet meer gegeven, maar toch hebben niet alle ondernemers hun terras weer opgesteld zoals vergund. 'Die moeten dus weer zo gaan staan als in de vergunning staat. Wij gaan er op handhaven.'

23 camera's

Het laden en lossen van goederen door bedrijfs- en vrachtauto's zal ook strenger gaan worden. Laden en lossen binnen de Diepenring en het winkelgebied rondom de Westerhaven mag vanaf 1 februari alleen nog tussen 05.00 uur in de ochtend en 12.00 uur 's middags worden gedaan.
Het moet ervoor zorgen dat voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen. Vanaf volgende maand komen er ook 23 camera's in de stad te hangen die overtreders detecteren via kentekenherkenning.