Man en vrouw uit Westerkwartier aangehouden voor bankhelpdeskfraude

Criminelen vragen mensen om thuis in te loggen bij internetbankieren
Criminelen vragen mensen om thuis in te loggen bij internetbankieren © ANP
De politie heeft een 22-jarige man en een 20-jarige vrouw uit de gemeente Westerkwartier aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. Het tweetal zou zich hebben voorgedaan als bankmedewerker en ten minste zeven mensen voor duizenden euro's hebben opgelicht.
De twee zijn dinsdag aangehouden. De politie verdenkt hen ervan dat zij hun slachtoffers belden en hebben gedaan alsof ze een bankmedewerker waren.

150.000 euro

Het lukte de verdachten om hun slachtoffers over te halen om het softwareprogramma ‘Anydesk’ te installeren. Met dat programma konden de verdachten van een afstandje de computer van hun slachtoffers besturen. De verdachten logden vermoedelijk in op internetbankieren en sluisden duizenden euro’s weg. Het totale schadebedrag is ongeveer 150.000 euro.
Wat de precieze rol van de twee bij deze oplichtingspraktijken was, moet verder politieonderzoek uitwijzen. De man en vrouw zitten vast en worden verhoord. Bij de aanhouding zijn verschillende computers, mobieltjes en goederen in beslag genomen. Het is mogelijk dat er meer aanhoudingen volgen, meldt de politie.

Vaak ouderen slachtoffer

Criminelen bellen vaker oudere en kwetsbare mensen waarbij ze zich voordoen als een medewerker van de bank. Er zou een probleem zijn met de rekening en dat moet snel opgelost, zeggen ze. Met babbeltrucs weten de criminelen hun slachtoffers op een sluwe manier over te halen om informatie te delen.
Het gebeurt ook dat een zogenaamde bankmedewerker de pinpas van slachtoffers ophaalt.

Stijging van aangiftes in Noord-Nederland

De politie ziet op verschillende plekken in Noord-Nederland een stijging van het aantal aangiftes van bankhelpdeskfraude. Vorige maand werden twee mannen van 20 en 21 jaar uit Hoorn en Den Helder aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude in Marum. Ook in onder meer het Drentse Annen en het Friese Beetsterzwaag zijn onlangs verdachten van deze vorm van fraude aangehouden.