Granqvist doorbreekt negatieve reeks voor FC Groningen

BREDA - FC Groningen heeft zaterdagavond de uitwedstrijd tegen NAC Breda met 1-0 gewonnen. Andreas Granqvist was in de 72e minuut met een fraai schot de matchwinner. Dusan Tadic miste een kleine tien minuten voor tijd een strafschop. Zo doorbrak Groningen een reeks van vier nederlagen op rij.
Eerste helft

Het eerste gevaar kwam in de tweede minuut van FC Groningen. Enevoldsen schoot van ruim dertig meter op het doel, maar Ten Rouwelaar kon de bal tot hoekschop verwerken. Het eerste kwartier werd afgerond met een kopbal van Stenman tegen de buitenkant van de paal na een vrije trap vanaf de linkerkant. Verder was het duel in de beginfase redelijk in evenwicht, waarbij de gasten zich vooral beperkten tot verdedigen.
In de 23e minuut kreeg Stenman ruimte op links en de uiteindelijke voorzet van Tadic werd door Pedersen royaal overgekopt. Twee minuten later zorgde Stenman weer voor gevaar. Hiariej pikte de bal op na slecht uitverdedigen en hij passte de bal ineens op Stenman. De Zweed schoot van een meter of zeven tegen de doelman op. In de 31e minuut belandde een voorzet van Gorter bovenop de lat. Dit was het belangrijkste wapenfeit van de thuisploeg in het eerste half uur. Het slotkwartier van de eerste helft bracht geen noemenswaardige momenten voor beide doelen.

Tweede helft

Fehér kreeg de eerste mogelijkheid na rust, maar zijn schot ging in de 55e minuut net naast. Een minuutje later had Tadic de openingstreffer op de schoen, maar Ten Rouwelaar had op de inzet van een meter of tien van het doel een prima reflex in huis. Na een korte fase van druk kreeg Pedersen in de 66e minuut een mogelijkheid, maar zijn inzet was niet hard genoeg. Ruim vijf minuten later was dit wel het geval toen Granqvist alle ruimte kreeg om op te stomen. Vanaf de rand van het strafschopgebied joeg de aanvoerder de bal schitterend in de rechterhoek. De tiende treffer van het seizoen alweer voor de Zweed. Een paar minuten later kopte Sparv op de paal.
Tien minuten voor tijd kreeg FC Groningen een strafschop nadat Ivens was vastgehouden. Tadic zag zijn elfmetertrap echter gekeerd worden. Het was al de derde strafschop op rij die gemist werd door een speler van Groningen. Vijf minuten voor tijd had Boussaboun van de misser kunnen profiteren, maar zijn volley ging over. Pedersen kwam in de voorlaatste minuut nog goed door, maar de doelman voorkwam erger. In de blessuretijd trof een bekeken schot van Enevoldsen ook geen doel. De thuisploeg probeerde in de slotfase wel druk te ontwikkelen, maar kwam verdedigend niet meer in de problemen.
Daarmee doorbrak FC Groningen de negatieve reeks van vier nederlagen. De ploeg van trainer Pieter Huistra blijft zesde in de Eredivisie met 47 punten uit 28 wedstrijden.

Opstellingen

FC Groningen: Brian van Loo; Maikel Kieftenbeld, Andreas Granqvist, Jonas Ivens, Fredrik Stenman; Thomas Enevoldsen, Tom Hiariej, Tim Sparv, Nicklas Pedersen ('90+5 Norair Mamedov), Dusan Tadic; Leandro Bacuna ('90+1 Femi).
NAC Breda: Jelle ten Rouwelaar; Jens Janse, Rob Penders, Gabor Horváth, Donny Gorter; Csaba Fehér, Kees Luijckx ('83 Ömer Bayram), Robbert Schilder; Julian Jenner ('67 Fouad Idabdelhay), Leonardo, Ali Boussaboun.