22 graden op het stadhuis: dat mag van de PvdA wel wat minder

Woensdagavond was het 22 graden op het Groningse stadhuis
Woensdagavond was het 22 graden op het Groningse stadhuis © Marten Nauta/RTV Noord
In het Groningse stadhuis en andere gemeentelijke panden mag het wel een graadje koeler. Dat vindt de PvdA. De partij noemt het 'lastig uit te leggen' dat het aan de Grote Markt 22 graden is terwijl veel mensen thuis de verwarming noodgedwongen uit laten.
'Ik kan me voorstellen dat het voor inwoners gek en onverklaarbaar is dat het in gemeentelijke panden zo warm is', zegt PvdA-raadslid Joren van Veen.

T-shirt

Ook Evelien Bernabela, raadslid voor de Partij voor het Noorden, vindt het gek dat het zo warm is in het stadhuis. 'Soms zitten mensen hier met een t-shirt aan. Dat ziet er gek uit, als je thuis zit mee te kijken.'
Haar GroenLinks-collega Ceciel Nieuwenhout vindt het symboolpolitiek als de temperatuur op het stadhuis naar beneden gaat: er wordt namelijk geen gas voor gestookt.

Andere gebouwen

Het stadhuis wordt verwarmd met een warmte-koude-opslag. Het gebouw wordt met behulp van het grondwater verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer.
'Heel veel mensen maken zich zorgen en hebben de kachel laag staan', zegt Van Veen, die wil dat de gemeente het goede voorbeeld geeft. 'Op het stadhuis is het lastig om te besparen vanwege de warmte-koude-opslag. Maar in andere gebouwen is wel een besparing mogelijk, denk ik. Ook als het gaat om lichten die 's avonds nog aan staan.'

'We doen al veel'

PvdA-wethouder Rik van Niejenhuis laat weten dat de warmte-koude-opslag nog 'lerende' is, en het na die lessen inderdaad wel wat koeler kan op het stadhuis.
Hij is het niet eens met zijn partijgenoot Van Veen, en wijst erop dat de gemeente op vrijdagen twee panden sluit vanwege de energiekosten. 'We doen al veel en verlagen de temperaturen in onze gebouwen. Dat is lastiger dan ik vooraf dacht. Volgens mij is het dan ook heel ambitieus wat de gemeente nu doet.'