Warming-up: FC Groningen - SC Cambuur

De steun is volgens de Noordtribune meer dan ooit nodig
De steun is volgens de Noordtribune meer dan ooit nodig © ANP
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Deze keer op de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur.
De degradatiezorgen van FC Groningen worden per speelronde groter. De ploeg van trainer Dennis van der Ree verloor afgelopen zondag tegen die andere Friese tegenstander, sc Heerenveen (3-1) en zag FC Emmen deze midweekse speelronde winnen van PSV (1-0), waardoor de Drenten de Groningers inmiddels zijn gepasseerd op de ranglijst.
De komende twee wedstrijden treft FC Groningen directe degradatieconcurrenten: Cambuur vanavond en FC Volendam zondagmiddag. 'Superbelangrijke wedstrijden waarin wij echt resultaat moeten boeken, anders wordt het lastig', zei trainer Dennis van der Ree in het midweekse perspraatje.

5-3-2 in plaats van 4-3-3

Van der Ree put hoop uit de trainingen ter voorbereiding op het duel van donderdagavond, want 'ze vlogen erop, de vonken vlogen er vanaf'. Tijdens trainingen wordt geoefend op een 'nieuw' systeem, want de trainer is van 4-3-3 overgeschakeld naar 5-3-2.
'Ik wil het eigenlijk geen vijf verdedigers noemen, je kunt het ook zien als 3-5-2. Ik denk dat wij aan de zijkanten kwetsbaar zijn. Met Isak Määttä heb je een speler die als links- en rechtsbuiten heeft gespeeld, maar die het moeilijk had als back. Hij en Liam van Gelderen zijn spelers die graag vooruit willen. Ik denk dat dat een goede manier is om spelers onder druk te kunnen zetten en terug te dringen op hun eigen helft.'
Tomáš Suslov is er in vergelijking met de wedstrijdselectie tegen sc Heerenveen niet bij. De Slowaak is geschorst nadat hij in het Abe Lenstra Stadion zijn vijfde gele kaart van het seizoen ontving. Het trio nieuwelingen Johan Hove, Aimar Sher en Mads Bech Sørensen kan zijn thuisdebuut maken. De wedstrijd wordt gefloten door scheidsrechter Bas Nijhuis.

De vorm: FC Groningen

De vormcrisis is dus verre van voorbij: FC Groningen verloor tegen Heerenveen alweer voor de vijfde keer op rij in de competitie. FC Groningen staat zestiende met twaalf punten uit zeventien wedstrijden. Alleen in het seizoen 1993/1994 behaalde de club minder punten halverwege het seizoen: elf (omgerekend naar drie punten). FC Groningen eindigde dat seizoen overigens als veertiende.
De laatste overwinning tijdens het huidige seizoen dateert van 23 oktober vorig jaar toen PSV met 4-2 werd verslagen. Het twaalfde punt van het seizoen werd op 30 oktober behaald in en tegen Emmen (0-0). Opvallend is het aantal punten dat de Trots van het Noorden tot nu toe verspeelde in competitiewedstrijden waarin het op voorsprong stond: zestien. Dat is het hoogste aantal in de eredivisie en zelfs meer dan de twaalf punten die bij elkaar gesprokkeld zijn, becijferde statistiekenbureau Opta voor VI.

De vorm: SC Cambuur

Cambuur doet het nog slechter dan FC Groningen. De Leeuwarders zijn sinds de hervatting van de competitie hekkensluiter. De ploeg van trainer Sjors Ultee verzamelde slechts negen punten. De laatste overwinning is van 1 oktober vorig jaar. Net als FC Groningen haalde Cambuur in eigen stadion uit tegen PSV: 3-0. Daarna volgden negen wedstrijden waarin de Leeuwarders zeven keer verloren en twee keer gelijkspeelden.
Twee weken geleden pakte Cambuur (weer net als FC Groningen eerder dit seizoen) een punt op bezoek bij FC Emmen. Dat het duel doelpuntloos eindigde, is geen verrassing: Cambuur scoort dit seizoen heel moeilijk. De teller staat op slechts negen treffers, verreweg het minst aantal doelpunten van alle eredivisieclubs.

Waar moeten we op letten?

De vraag is hoe FC Groningen vanavond met eventuele tegenslag omgaat. Het kritische, maar hondstrouwe thuispubliek rekent in ieder geval op drie punten; de manier waarop maakt voor hen weinig uit. De Noordtribune heeft opgeroepen om vol achter de club te staan, dus we mogen een kolkende Euroborg verwachten. De supporters zullen er alles aan doen om FC Groningen naar voren te schreeuwen. Daarbij is volgens de harde kern niet alleen de steun van de Noordtribune nodig, maar die van alle tribunes. 'Als het op het veld tegenzit, dan zetten wij een tandje bij', aldus de fanatieke aanhang van FC Groningen.
Het is te hopen voor FC Groningen dat de spelers sowieso in de slotfase van de wedstrijd bij de les zijn. De Groningers incasseerden in de eerste zeventien wedstrijden liefst vijftien doelpunten in het laatste kwartier. Dat zijn minimaal drie doelpunten meer dan elke andere club, aldus Opta.
FC Groningen treft dus een moeizaam scorend Cambuur. De club is in de zoektocht naar doelpunten uitgekomen bij voormalig FC Groningen-spits Mimoun Mahi. De 28-jarige aanvaller wordt sinds vorige week gehuurd van FC Utrecht, maar de wedstrijd tegen zijn oude club komt te vroeg. Hij is niet volledig fit en ontbreekt in de wedstrijdselectie. Onder de lat kiest Cambuur-trainer Ultee voor de ervaren Robbin Ruiter (35). Dat gaat ten koste van João Virginia, die tot nu toe eerste keeper was en afgelopen weken volgens Ultee dezelfde soort fouten maakte, waardoor het team onrustig werd.
Bij Cambuur spelen naast Mahi meer spelers met een FC Groningen-verleden: Daniël van Kaam, Michael Breij en Remco Balk. Zowel Van Kaam als Breij speelde mee in de laatste wedstrijd van Cambuur, waarin Sparta met 3-0 te sterk was. Balk bleef op de bank.
In de selectie van FC Groningen heeft Ragnar Oratmangoen een Cambuur-verleden. Hij speelde twee seizoenen in Leeuwarden en werd in 2021 met de Friezen kampioen van de eerste divisie. FC Groningen-trainer Van der Ree speelde als speler vier seizoenen voor Sportclub Cambuur. Ook was hij trainer van de beloften en later assistent-trainer.

Historie

FC Groningen en SC Cambuur stonden zes keer eerder tegenover elkaar in de Euroborg voor een eredivisiewedstrijd. Daarvan wonnen de Leeuwarders twee, waaronder de editie van vorig seizoen. In de afscheidswedstrijd van toenmalig trainer Danny Buijs ging de FC met 3-2 onderuit. Twee keer eindigde het gelijk en twee keer wonnen de Groningers in eigen huis. De laatste overwinning tegen Cambuur was in 2016 toen Michael de Leeuw en Oussama Idrissi voor de doelpunten zorgden.
Eerder dit seizoen won FC Groningen in speelronde zes met 1-0 van Cambuur door een doelpunt van Suslov.

FC Groningen live

De wedstrijd is donderdagavond live te volgen via Radio Noord en de website/app van RTV Noord. FC Groningen - SC Cambuur begint om 18.45 uur. De uitzending van FC Groningen live begint om 18.00 uur.
Erik Hogeboom presenteert en Henk Elderman doet live verslag vanuit het stadion. In de studio analyseert oud-speler Kurt Elshot de degradatiekraker. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Tomáš Suslov, Marin Sverko, Laros Duarte, Paulos Abraham, Nordin Musampa, Thom van Bergen en Damiel Dankerlui.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen

Verrips; Van Gelderen, Balker, Blokzijl, Sørensen, Määttä; Oratmangoen; Hove, Valente, Krüger; Pepi.