Schoorsteen Suikerunie tegen de vlakte

GRONINGEN - De 100-meter hoge schoorsteen van de voormalige suikerfabriek in Groningen is zondagochtend rond 8.40 uur met een daverende klap geveld. Een groot aantal toeschouwers zag het gebeuren.
In de ruime omgeving was tweemaal een harde knal te horen; eerst van de explosie, daarna op het moment dat de schoorsteen op de grond viel. Een zwarte rookwolk achterlatend.
Het terrein van de voormalige fabriek van de Suikerunie is eigendom van de gemeente. Sloopbedrijf Jager heeft opdracht alleen een oude, lagere, stenen schoorsteen en twee oude fabriekspanden te laten staan, als industrieel erfgoed. Een invulling voor het terrein is er nog niet.

Problemen

Om kwart over acht, het afgesproken tijdstip van de ontploffing, ging de sirene af en werd er enthousiast afgeteld, maar een ontploffing bleef uit. Er bleek een kink in een kabel te zitten. Vervolgens moesten de springploeg de schoorsteen weer in om nieuwe kabels te leggen. Twintig minuten later ging de schoorsteen alsnog om.

Verkeer

Een deel van de westelijke ringweg van Groningen werd vanwege de sloop in beide richtingen afgesloten tussen de aansluiting met het Hoendiep en de aansluiting met de Leonard Springerlaan. Het verkeer werd omgeleid.