Verdediger Matej Chaluš is de vierde versterking voor FC Groningen deze winterperiode

Matej Chaluš (l) in actie voor Malmö tegen Sporting Braga in de Europa League in november 2022
Matej Chaluš (l) in actie voor Malmö tegen Sporting Braga in de Europa League in november 2022 © ANP
De 24-jarige Matej Chaluš uit Tsjechië is de vierde versterking voor FC Groningen tijdens deze wintertransferperiode. De centrale verdediger komt over van de Zweedse topclub Malmö FF, waar hij niet veel aan spelen toekwam. Chaluš wordt gehuurd met een optie tot koop.
De 1.90 meter lange Chaluš is geboren in de Tsjechische hoofdstad Praag. Hij speelde in de jeugd van Sparta Praag en begon zijn profcarrière bij FK Viagem Príbram.

Tsjechië en Zweden

Chaluš brak niet door bij Sparta Praag en na huurperiodes bij FK Mladá Boleslav en opnieuw Príbram belandde hij in 2019 bij Slovan Liberec, ooit tegenstander van FC Groningen in de Europa League.
Vorig jaar maakte Chaluš de overstap naar Malmö FF, maar daar kwam hij niet vaak in actie. De verdediger kwam in totaal tot zeventien officiële wedstrijden voor de 22-voudige landskampioen. Afgelopen najaar maakte hij zijn debuut voor de nationale ploeg van Tsjechië in de oefenwedstrijd tegen de Faeröer Eilanden. Eerder speelde Chaluš voor verschillende jeugdteams van zijn geboorteland.

Moet stabiliteit brengen

'In deze fase zoeken wij naar spelers die ons meer stabiliteit gaan geven in onze strijd om weg te komen uit de onderste regionen van de ranglijst', laat technisch directeur Mark-Jan Fledderus weten op de site van FC Groningen. 'Het is een feit dat we té veel tegengoals krijgen vanuit spelhervattingen en voorzetten.'
'Matej is een fysiek sterke centrale verdediger met duelkracht en onverzettelijkheid. Hij weet wat er in deze fase bij FC Groningen wordt gevraagd. Wij denken daarom dat hij ons op dit moment direct kan helpen', aldus Fledderus.

Wisselingen in de selectie

Tijdens deze winterse transferperiode haalde FC Groningen eerder drie Scandinaviërs: de Noor Johan Hove, Deen Mads Bech Sørensen en de Zweedse Irakees Aimar Sher. Daar tegenover stond het vertrek van Cyril Ngonge (Hellas Verona) en Neraysho Kasanwirjo (Feyenoord).