Het Grunnegs toentje van Sanne Meijer: 'Alle hulp is welkom'

Sanne Meijer in haar moestuin
Sanne Meijer in haar moestuin © RTV Noord
Het is koud en nat, maar Sanne Meijer banjert met in haar rode overall en laarzen door haar perceel modder van honderd vierkante meter. Haar volkstuintje in Roodeschool is keurig geschoffeld. 'Ik hou van de Groninger geschiedenis, maar ik hou ook van tuinieren. Dus ik heb die twee dingen bij elkaar gebracht', zegt historicus Meijer.
'Ik ga hier een moestuin van maken', legt Meijer uit. 'Deels met hele gewone groenten, zoals boontjes, pompoenen en maïs. Maar ook met wat bijzondere groenten. Namelijk: Groningse groenten. Ik noem het mijn Grunnegs toentje.'

Lokale rassen verdwenen

Volgens Meijer zijn de lokale groenterassen verdwenen in de afgelopen eeuw. 'Na de Tweede Wereldoorlog kwam de focus op grootschalig produceren. Dat was toen ook nodig. Maar hier in de moestuin kun je die oude rassen een nieuw leven in blazen.'
Het Grunnegs toentje van Sanne Meijer: historie en tuinieren samengebracht

Bonen en kolen

'De van oudsher Groninger aubergines hebben we helaas niet', grapt Meijer. 'Maar denk bijvoorbeeld aan de Oldambtster witte, een mooie boon, of het Wonder van Scheemda, dat is een erwtje. En natuurlijk de Mollebonen, ook super Gronings.'
Meijer begint met zaaien in februari. Het oogsten kan dan beginnen eind juni, begin juli. 'Uiteindelijk ga ik proberen om er iets lekkers van te maken en het na de 21e eeuw te brengen. We zijn een nieuwe generatie, onze smaak is de afgelopen decennia veranderd en ik ga proberen om op een nieuwe hippe manier te koken.'

Nog maar het begin

Het is nog maar het begin van het Grunnegs toentje, maar nu al krijgt Sanne veel hulp aangeboden van mensen die haar willen helpen. 'Alle hulp is welkom', lacht ze. De ontwikkelingen van de moestuin zijn te volgen op de website van Sanne, en via RTV Noord.