Celstraf voor dader 'impactvolle' steekpartij in drukke Herestraat in Stad

Politie in de Herestraat in Stad, na de steekpartij
Politie in de Herestraat in Stad, na de steekpartij © Reinder Smith/RTV Noord
Een 26-jarige Stadjer is veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar voor het neersteken van een man in de Herestraat in Stad. Daarbij raakte een 28-jarige man uit Groningen gewond. De straf valt lager uit dan de eis van vijf jaar.
De steekpartij was op 30 juli vorig jaar, een drukke zaterdagmiddag in de Herestraat in de stad.

Winkelend publiek toeschouwer

De dader kreeg ruzie met twee mannen, waarbij over en weer werd geduwd. De man trok uiteindelijk een mes en stak het 28-jarige slachtoffer neer. Winkelend publiek was getuige van de steekpartij en verleende eerste hulp. Na de steekpartij ging de dader er rustig lopend vandoor. De reden voor de steekpartij zou een ruzie in het rapcircuit zijn.
Tijdens de rechtszaak gaf de verdachte aan zich met het mes te hebben willen verdedigen, maar de rechter veegde dit argument van tafel.
Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vijf jaar geëist, maar de rechtbank ging daar niet in mee. Volgens het OM zou er twee keer sprake zijn geweest van poging tot doodslag, maar de rechter achtte alleen zware mishandeling bewezen.

Zware impact op winkelend publiek

Dat de man het slachtoffer neerstak in een drukke winkelstraat, rekende de rechtbank de man zwaar aan. Volgens de rechter werd het winkelend publiek zo ongewild getuige van de steekpartij. De man had daarmee geen rekening gehouden met de impact van het geweld voor het publiek.
Naast de celstraf moet de man ook een verplichte behandeling onder gaan. Volgens deskundigen heeft de man een psychische stoornis en was hij daardoor in verminderde mate toerekeningsvatbaar. Bovendien had de man nog een celstraf van 55 dagen open staan, die moet hij nu ook uitzitten.
Naast de celstraf moet de man een schadevergoeding betalen van ruim 7.300 euro.