Oplevering stikstoffabriek Zuidbroek nog eens zeven maanden vertraagd

De stikstoffabriek bij Zuidbroek
De stikstoffabriek bij Zuidbroek © ANP
De stikstoffabriek bij Zuidbroek moet vanaf oktober volledig operationeel zijn. Dat is zeven maanden later dan tot nu toe het plan was. De komende maanden worden de bouwwerkzaamheden afgerond, daarna wordt de installatie getest. Dat meldt Gasunie.
In april 2022 had de fabriek al moeten draaien, maar de oplevering is al maanden vertraagd door corona, tekorten aan bouwvakkers en materialen en een reeks aan conflicten. In december meldde staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw nog dat het eerste deel van de fabriek half februari in gebruik zou moeten zijn.
In de stikstoffabriek wordt buitenlands gas geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt. Daarom speelt de stikstofinstallatie een rol in de sluiting van het Groninger gasveld. Het gas dat uit Zuidbroek komt is een van de vervangers van het Groninger gas.

Vertraging

Eerder deze maand zette hoofdaannemer Air Products bouwvakkers van onderaannemer Ballast Nedam buiten de poort. Sindsdien moest de hoofdaannemer op zoek naar een nieuwe aannemer om het werk af te ronden.
Het zou gaan ‘de laatste paar procent’ dat nog moet worden afgebouwd. Air Products heeft vorige week een planning gemaakt: het afbouwen van die laatste procenten en het testen nemen nog negen maanden in beslag. In de zomer wordt de fabriek getest en vervolgens stapsgewijs opgestart.

Geen gevolgen voor gaswinning

Gasunie benadrukt dat de vertraging geen gevolgen heeft voor de gaswinning dit jaar. Door verminderd verbruik en de levering van LNG-gas is er geen extra gas nodig uit het Groningerveld.
Het kabinet wil het gasveld dit jaar of uiterlijk volgend jaar sluiten. Staatssecretaris Vijlbrief benadrukt daarbij keer op keer dat de sluiting wel verantwoord moet zijn met het oog op de geopolitieke situatie.