Oud-FC Groningen speler Van Kaam velt vonnis over zijn voormalige club

Thijmen Blokzijl gaat namens FC Groningen het duel aan met Silvester van der Water © Orange Pictures/Henk Jan Dijks
FC Groningen heeft donderdagavond de volgende pijnlijke nederlaag geleden. Op eigen veld was Cambuur Leeuwarden met 1-0 te sterk. Daniël van Kaam, oud-speler van de FC, scoorde een kwartier voor tijd de enige treffer. De wedstrijd werd vijf minuten voor tijd een kwartier gestaakt toen er Groningen-supporters het veld opkwamen.
Scheidsrechter Bas Nijhuis begeleidde de spelers naar de kleedkamers toen een tiental 'fans' verhaal kwamen halen, over de boarding klommen en richting de kleedkamers gingen. Enkele stewards wisten de situatie enigszins tot bedaren te brengen en de supporters weer richting hun vak te krijgen.
De aanleiding was de schitterende openingstreffer van oud-FC Groningen speler Daniël van Kaam. Van Kaam schoot de bal in de 77e minuut prachtig achter Verrips na een afgeslagen voorzet. De tegengoal was de aanleiding voor het nodige tumult.

Afkoelperiode

Na een afkoelperiode van een kwartier kwamen beide ploegen weer op het veld. In de slotfase kwam FC Groningen nog wel in de buurt van de gelijkmaker. Lundqvist raakte nog de lat. Meerdere claims op een penalty werden door Nijhuis niet gehonoreerd.
Cambuur-speler Marco Tol moest met een bloedende hoofdwond naar de kant. Dichterbij kwam de thuisploeg niet meer. FC Groningen zakt door deze nederlaag naar de laatste plaats in de eredivisie met twaalf punten uit achttien duels.

Draait vierkant

Dat het nog steeds vierkant draait bij FC Groningen werd in de tijd tot aan de openingstreffer ook al duidelijk. De openingsfase stond bol van de fouten en onzekerheden. Daarna nam Cambuur het initiatief, maar de eerste grote kans was voor Luciano Valente namens FC Groningen.
Hij werd goed gelanceerd door Krüger met een mooie steekpass. De middenvelder van de FC nam de bal goed mee en bestookte Cambuur-doelman Robbin Ruiter met een bekeken stiftje. Deze verdween in het zijnet.

Geen grote kansen

Dat was het ook meteen qua grote kansen. Een afstandsschot van Pepi werd door Krüger bijna tot doelpunt gepromoveerd. Van de gasten werd in de eerste helft in aanvallend weinig vernomen.
Hoedemakers en Breij namen het doel van Michael Verrips op slag van rust nog onder vuur, beide inzetten gingen voorlangs.

Offensief komt niet

In de tweede helft probeerde de thuisploeg wel te stormen, maar een echt offensief kwam niet van de grond. Wel kwamen er twee kansen. Pepi legde goed terug op Krüger, zijn inzet werd net uit het doel gehouden door Ruiter.
Ook Valente dwong de doelman van de Friezen tot een redding. Aan de overkant was Breij dichtij de openingstreffer. Zijn vlammende schot werd door Verrips gekeerd. Toen ontvlamde het duel op meerdere vlakken en mocht de thuisploeg van geluk spreken dat de wedstrijd nog uitgespeeld werd.