Vijlbrief over nieuwste vertraging stikstoffabriek: ‘Zeer teleurstellend en onprofessioneel’

De stikstoffabriek bij Zuidbroek
De stikstoffabriek bij Zuidbroek © ANP
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw is opnieuw zeer teleurgesteld over de nieuwste vertraging van de stikstoffabriek bij Zuidbroek. Hij noemt het handelen van aannemers Air Products en Ballast Nedam ‘onvoorstelbaar’.
De woorden van Vijlbrief klinken bekend. Al meerdere malen liet hij zich zeer kritisch uit over de vastgelopen bouw van de fabriek. Hij betitelde de werkwijze al eerder als ‘onprofessioneel’ en 'niet acceptabel’. Vijlbrief riep de bedrijven rond de Kerst naar Den Haag.
Maar het wordt duidelijk dat Vijlbrief niet veel meer kan doen dan boos worden en druk uitoefenen op de bedrijven. Donderdagmiddag werd bekend dat de oplevering opnieuw maanden is vertraagd. Begin deze maand bereikte een slepend conflict een climax toen werknemers van Ballast Nedam het bouwterrein niet op mochten en het contract werd opgezegd.

Niet overtuigd

Vijlbrief hoorde dat nieuws vorige week van opdrachtgever Gasunie in een brief van één A4’tje zonder veel uitleg. De buitenwereld weet dan nog van niets. Uit een openbaar gemaakt stuk valt op te maken dat het Vijlbrief irriteert. Aan topman Bart Jan Hoevers schrijft hij: ‘Ik vind de inhoud van de brief onvoldoende’ en ‘ik zie geen overtuigende en acceptabele reden voor deze grote vertraging’. Vervolgens constateert Vijlbrief dat een nieuwe planning mist en verwacht die alsnog.

Wat betekent dit voor het gasveld?

Volgens Gasunie heeft de vertraging geen effect op de winning van dit jaar. Maar dat zegt nog niets over de sluiting van het veld. Het kabinet wil het gasveld dit jaar of uiterlijk volgend jaar sluiten. Daarbij wordt telkens een groot voorbehoud genomen: het moet wel kunnen en ‘de geopolitieke situatie’ moet het toelaten.
Maar zonder stikstoffabriek kan het gasveld überhaupt niet dicht. In Zuidbroek moet buitenlands gas geschikt worden gemaakt voor de Nederlandse markt. Hoewel er op dit moment minder gas wordt gebruikt, de gasvoorraden op peil zijn, er extra vloeibaar gas naar Nederland komt én al bestaande stikstoffabrieken een bijdrage leveren is dat nog niet voldoende. Zuidbroek is nodig om het gasveld te sluiten.
De komende maanden moet Vijlbrief eerst een besluit nemen over het sluiten van zes van de nog elf resterende gasputten. Rond de zomer moet hij dan een besluit nemen over de toekomst van het gasveld. Maar voor die tijd is de fabriek volgens de huidige planning niet klaar.