Staalfabriek Van Merksteijn moet in 2025 in de Eemshaven staan

Het terrein van Van Merksteijn in de Eemshaven.
Het terrein van Van Merksteijn in de Eemshaven. © RTV Noord
De staalfabriek van familiebedrijf Van Merksteijn uit Almelo moet uiterlijk 2025 in de Eemshaven operationeel zijn.
Dat meldde operationeel directeur Arno Westerhof donderdag tijdens een netwerkbijeenkomst van de provincie Groningen. Westerhof hield tijdens zijn betoog wel een slag om de arm. ‘Het liefste zagen we dat-ie er al stond.’

Aankondiging in 2018

Het bedrijf kondigde in 2018 al aan om een staalfabriek in de Eemshaven te bouwen, maar de stikstofcrisis gooide roet in het eten. Dat zorgde voor onzekerheid en de crisis kostte het bedrijf miljoenen.
Dat stikstof roet in het eten gooide was een grote tegenvaller voor ons’, zei Westerhof daar eerder over. ‘Het heeft ons ongeveer twaalf miljoen euro gekost. We hebben de processen moeten aanpassen.’ Het Almelose bedrijf deed zaken met één Fries boerenbedrijf, waardoor er voldoende stikstofruimte beschikbaar is om de fabriek in de Eemshaven te bouwen.

Wachten op vergunningen

Westerhof laat nu weten dat het nu wachten is op de bouwvergunning en de milieuvergunning. Van Merksteijn hoopt dat de schop komend najaar in de grond gaan. ‘De bouw gaat zo’n 24 maanden duren. Het heeft ons heel wat tijd en energie gekost, maar als de vergunningen rond komen kunnen we beginnen.’
De financiering voor de bouw is nagenoeg rond. Met de realisatie van de staalfabriek is zo’n 270 miljoen euro gemoeid. In totaal levert de fabriek 440 directe en indirecte banen op.
Van Merksteijn wil in de Eemshaven staalschroot smelten en verwerken tot walsdraad. Dat draad wordt vervolgens verwerkt in wapeningsproducten, hekwerkpanelen en verzinkt draad.