'Nederland stevent af op een ontwrichtende asielcrisis' (update)

Asielzoekers onder een luifel in Ter Apel
Asielzoekers onder een luifel in Ter Apel © Tristan Braakman/RTV Noord
Nederland stevent af op een 'maatschappelijk ontwrichtende' asielcrisis die nog ingrijpender zal zijn dan die van afgelopen zomer. Dat schrijven het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), immigratiedienst IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid in interne stukken.
De stukken zijn ingezien door NRC. Hetzelfde beeld komt ook naar voren uit gesprekken met bronnen die met asielzaken te maken hebben. Een oplossing lijkt niet in zicht.

'Door het land zwerven'

Zo wordt gevreesd dat al binnen enkele weken voor een paar duizend asielzoekers geen opvangplek meer beschikbaar is en dat zij op straat belanden. Ongeregistreerde vreemdelingen zullen dan door het land zwerven en met name in grote steden voor overlast zorgen.

Achtduizend plekken te weinig

Het tekort aan opvangplekken, zo blijkt uit interne berekeningen van het COA, zal elke maand met duizenden oplopen. In april zullen er, bij ongewijzigd beleid, al achtduizend opvangplekken te weinig zijn. Alle mogelijke manieren om de opvangcrisis af te wenden, lijken uitgeput, blijkt uit de stukken.

Burgemeester Velema: 'Zorg onverminderd groot'

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde vreest de gevolgen voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat raakte vorig jaar overbelast door de aanhoudende toestroom van asielzoekers, voor wie geen opvangplek beschikbaar was.
Velema reageert schriftelijk op de publicatie van NRC als volgt: 'Het kabinet komt met maatregelen zodat in ieder geval op korte termijn voldoende opvang is gewaarborgd. Maar de zorg van onze kant is onverminderd groot. Dit is slechts het kopen van tijd en een structurele oplossing is echt nodig.'

'Meer aanmeldcentra nodig'

'Het is een gegeven dat we nog steeds maar één aanmeldcentrum hebben in Nederland. Het is van belang dat de situatie van het afgelopen jaar zich niet herhaalt en daarom is het belangrijk dat er meerdere aanmeldcentra in Nederland komen', aldus Velema.
'Daarnaast moeten er extra maatregelen genomen in Ter Apel. Ondanks dat het relatief rustig is qua instroom is er in het dorp Ter Apel een toename van het aantal geweldincidenten, inbraken en winkeldiefstallen. Dit aantal onverantwoord hoog. Deze problemen worden veroorzaakt door een groep asielzoekers afkomstig uit Algerije en Marokko. Dit ondermijnt het draagvlak vanuit de inwoners voor instandhouding van het aanmeldcentrum.'
Dit artikel is uitgebreid met een reactie van burgemeester Jaap Velema van Westerwolde.