Hoge boetes voor garnalenvissers

GRONINGEN - De Nederlandse garnalenvissers zijn in hoger beroep veroordeeld tot boetes van in totaal ruim 850.000 euro wegens het maken van verboden prijs- en vangstafspraken.
Meer dan de helft van dit bedrag, 448.000 euro, komt voor rekening van de Nederlandse Vissersbond. Hierbij zijn veel Groningse en Friese garnalenvissers aangesloten.
Met de uitspraak komt een einde aan een jarenlang juridisch gevecht tussen de garnalenvissers en de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De NMa spande de zaak aan nadat de kartelwaakhond had geconstateerd dat de vissers samen met acht handelaren onderling afspraken hadden gemaakt over een vangstbeperking en een minimumprijs. Dat is tegen de regels van de NMa.
Ook Duitse en Deense garnalenvissers zijn voor dezelfde soort overtredingen veroordeeld. Zij moeten in totaal een half miljoen euro betalen.

Hulp in Nood

Stichting Hulp in Nood, de belangenvereniging voor Noordelijke garnalenvissers, heeft geen goed woord over voor de uitspraak. Voorzitter Tjeerd Dussel vindt dat de NMa de plank misslaat. Dussel meent dat de prijsafspraken nodig zijn om de noodlijdende garnalenvissers uit de rode cijfers te helpen. Volgens hem merkt de consument daar niets van, omdat een prijsstijging voor rekening komt van de tussenhandel, die als enige goed verdient aan de lage garnalenprijs.
Volgens Dussel is een vangstbeperking niet alleen gunstig voor de portemonnee van de vissers, maar ook voor het milieu. Door minder te vangen en over te stappen op een milieuvriendelijke vangstmethode, zouden de vissers een betere prijs voor hun garnalen kunnen krijgen. Maar deze vlieger gaat niet op, nu de NMa in hoger beroep in het gelijk is gesteld, aldus Dussel.

Ook boetes voor handelaren

Niet alleen de vissers, maar ook de handelaren moeten diep in de buidel tasten. Drie van hen zijn veroordeeld tot een totale boete van drie miljoen euro, omdat ze met onderlinge prijsafspraken geprobeerd hebben een concurrent buiten de markt te houden.