Jeugddetentie voor 15-jarige voor mislukte overval supermarkt Loppersum

Politie aanwezig na een overval op een supermarkt
Politie aanwezig na een overval op een supermarkt © 112Groningen
Een 15-jarige jongen uit Loppersum is voor een mislukte supermarktoverval en verboden wapenbezit veroordeeld tot 124 dagen jeugddetentie, waarvan 120 dagen voorwaardelijk. De jongen hoeft niet terug de cel in, maar moet zich wel laten begeleiden en behandelen.
De tiener stapte op 4 juli de supermarkt aan het Pastoriepad in Loppersum binnen. Hij richtte een gaspistool op het hoofd van een medewerkster en riep: ‘Geef mij je geld, anders schiet ik door je kop’. De medewerkster verzette zich en de jongen vluchtte de winkel uit. Hij fietste weg, maar werd kort daarop aangehouden.

'Jongen moet voelen wat hij gedaan heeft'

Een ernstige zaak, oordeelde de rechter. Het bleef bij een poging door het adequate optreden van de medewerkster. Dat neemt niet weg dat de gevolgen voor haar evengoed groot zijn. Langdurige begeleiding van de jongen is wenselijk, adviseerden deskundigen.
De rechter deelt de zorgen dat de tiener vanuit het niets tot het plegen van zo’n ernstig strafbaar feit is gekomen en de kans op herhaling is aanwezig. De jongen moet wel voelen wat hij heeft gedaan en daarom ook een taakstraf van 80 uur uitvoeren. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.