Zorginstelling wil maatregel tegen psycholoog die seks had met Groningse tbs'er

Forensisch Psychiatrische Kliniek Assen
Forensisch Psychiatrische Kliniek Assen © RTV Drenthe
De 34-jarige psycholoog, die eind vorig jaar tot een taakstraf werd veroordeeld omdat ze een seksuele relatie had met een tbs'er uit Groningen, moest zich vrijdag voor de tuchtrechter verantwoorden. Volgens haar voormalige werkgever GGZ Drenthe manipuleerde ze verloven om buiten de kliniek om seksueel contact met de tbs'er te hebben.
De vrouw werd eind vorig jaar tot een taakstraf veroordeeld, omdat ze als zorgverlener een relatie aanging met een aan haar toevertrouwde cliënt van de Forensisch Psychiatrische Kliniek Assen. Het ging om een in 2018 tot cel en tbs met voorwaarden veroordeelde man uit de stad Groningen. De twee hadden een maandenlange relatie en in die tijd hadden ze tweehonderd keer seks met elkaar, zo gaf de psycholoog in november al toe op de strafzaak.

Veiligheid in het geding

Volgens advocaat Gerard Beernink van GGZ Drenthe was de psycholoog niet transparant over de relatie. Ze manipuleerde verloven om met de man op pad te gaan en heeft zo collega's op het verkeerde been gezet. Een ernstig tuchtrechtelijk verwijt, meent GGZ Drenthe. Daarmee was ook de veiligheid in het geding. Pas toen de tbs'er een boekje open deed over de relatie, vertelde ze erover, aldus de advocaat vrijdag op de tuchtzaak in Zwolle.
Zij regelde de verloven en boekte de hotelkamers, waarin ze samen verbleven. Het waren wederkerige seksuele intenties, zei de advocaat. De politie pluisde vijfduizend chatberichten door, waarin te lezen is dat toen de patiënt poogde de relatie te beëindigen de psycholoog juist probeerde hem op andere gedachten te brengen.

Niet geloofd

'Het is een moeilijke jongen. Bouw een band met hem op en ga alleen met hem op verlof', is de psycholoog door haar werkgever verteld. Zij had geen ervaring in de forensische zorg, zei haar advocaat Sierd Roosjen, en haar werd verteld dat ze te onbevangen was voor dit werk.
Toch kreeg ze telkens een schouderklopje en vond haar leidinggevende dat ze door moest gaan. Ze verwijt zichzelf de relatie niet. Die is haar opgedrongen door de tbs'er, zei de advocaat. Ze verwijt zichzelf alleen dat ze niet eerder bij de instelling is opgestapt. Bovendien zei advocaat Roosjen dat GGZ Drenthe vrijwel klakkeloos aanneemt wat patiënten zeggen. Haar verhaal wordt niet geloofd.

Artikel-12-procedure

'Er staat in mijn medisch dossier dat ik verkracht ben', zei de psycholoog in tranen tegenover het Tuchtcollege. Ze wist dat ze anders had moeten handelen als GZ-psycholoog. 'Maar ik zat zo klem, dat je overlevingsinstinct bepaalt hoe je handelt en helaas niet de beroepscode.'
Buiten haar eigen kring heeft ze het probleem van de relatie bij niemand aangekaart, zei de psycholoog. Er loopt overigens nog een artikel-12-procedure van de psycholoog. Daarin wil ze via het gerechtshof alsnog voor elkaar krijgen dat het Openbaar Ministerie de tbs'er vervolgt. Ze zegt bedreigd, gemanipuleerd en verkracht te zijn. Ook is ze in beroep gegaan in de strafzaak.
Het medisch tuchtcollege kan als uiterste maatregel een zorgverlener uit het beroep zetten. Over zes weken volgt de uitspraak.