'Kiezen van een bedrijfsnaam: lang niet alles mag'

Koen Konings
Koen Konings
Een handelsnaam is de naam, waarmee een onderneming naar buiten treedt. Een groot misverstand is dat die naam pas geldig is na inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat hoeft namelijk helemaal niet, legt IT-advocaat en NoordZaken-expert Koen Konings uit.
Zodra je met jouw onderneming onder een bepaalde naam actief bent, voer je een handelsnaam. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is geen vereiste. Je kunt de naam ook zonder KvK-inschrijving op je briefpapier zetten en in grote neonletters op je bedrijfspand.

Kies niet zomaar een naam

Als ondernemer wil je nou eenmaal duidelijk maken dat je een bedrijf hebt, zonder naam lukt dat natuurlijk niet. Maar kijk goed welke naam je kiest. Want er is een wettelijk verbod op het gebruik van handelsnamen die verwarring kunnen veroorzaken.
Een handelsnaam biedt namelijk ook bescherming tegen nieuwe kapers op de kust die eenzelfde of een soortgelijke naam willen hanteren. Daartegen kun je dan juridisch optreden, zodat de verwarring wordt gestopt.
Of ook echt sprake is van inbreuk op handelsnaamrechten hangt mede af van andere factoren. De geografische ligging van de bedrijven speelt bijvoorbeeld een rol. Hoe dichter bij elkaar in de buurt, hoe sneller sprake zal zijn van verwarring. Hetzelfde geldt ook voor de mate van gelijkenis tussen de producten of diensten van bedrijven met een naamconflict.

Broodjes van Kootje

Een handelsnaam is iets anders dan een merk. Een merk is een teken,waarmee je jouw producten of diensten onderscheidt van die van de concurrentie. Een handelsnaam geldt niet voor jouw producten of diensten, maar juist voor jouw onderneming.
Een ander belangrijk verschil is dat een handelsnaam niet wordt geregistreerd voor een bepaald gebied en een merk wel. Zowel in Groningen als in Delfzijl kunnen dus probleemloos twee verschillende bakkers met de handelsnaam ‘Broodje van Kootje’ naast elkaar bestaan.
De handelsnaam en het merk kunnen overigens ook hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld de naam ‘NORD’ is zowel een handelsnaam voor mijn advocatenkantoor, maar het is ook het ingeschreven merk voor advocatendiensten.

Tips voor het kiezen van een naam

Mocht je dit jaar met frisse moed een nieuwe onderneming willen starten, dan is het goed om even over de handelsnaam na te denken. Soms hangt de keuze af van welke domeinnaam nog te verkrijgen was, maar denk ook zeker om het volgende:
- Kies geen handelsnaam die een ander bedrijf in jouw regio al gebruikt, want het is verboden een handelsnaam te voeren die verwarring kan veroorzaken. Meestal wijst de Kamer van Koophandel op dergelijke risico’s, maar de keuze blijft bij de ondernemer.
- Kies geen handelsnaam die door een ander al als merk wordt gebruikt, want dat is wettelijk ook verboden.
- Kies geen handelsnaam die louter beschrijvend is oftewel die volledig de geleverde dienst of het geleverde product beschrijft.
- Als het eigenlijk belangrijker is om de product of dienst te beschermen dan de naam van de onderneming, overweeg dan of het niet beter is een merk daarvoor te laten vastleggen.
Koen Konings is IT-advocaat bij NORD Advocaten te Groningen. Hij schrijft voor NoordZaken over juridische kwesties.