Van Foreest speelt remise tegen Chinees Ding

Jorden van Foreest (rechts) heeft een onderonsje met zijn landgenoot Thomas Beerdsen, die uitkomt in de Challengers-groep
Jorden van Foreest (rechts) heeft een onderonsje met zijn landgenoot Thomas Beerdsen, die uitkomt in de Challengers-groep © Jurriaan Hoefsmit/Tata Steel Chess
Jorden van Foreest heeft in de elfde ronde van Tata Steel Chess in Wijk aan Zee remise gespeeld tegen de Chinees Ding Liren. De Groningse grootmeester koos met de zwarte stukken voor een scherpe variant tegen de nummer 2 van de wereld, maar dat was niet genoeg voor de zege.
Er ontstond wel even vuurwerk op het bord, maar toen de dames van het strijdtoneel verdwenen tekenden de twee vrij snel de vrede.
Van Foreest staat op de gedeelde elfde plek met 4,5 punten uit 11 partijen. Hij wist tot nu toe slechts één partij te winnen.

Giri maakt nog kans op titel

De Nederlandse schaker Anish Giri heeft zijn achterstand op Nodirbek Abdoesattorov niet kunnen verkleinen. Hij kwam in een rechtstreekse confrontatie met de koploper uit Oezbekistan niet verder dan remise. De partij was al na 29 zetten afgelopen.
Giri blijft Abdoesattorov in het klassement op een half puntje volgen. Hij speelt zaterdag tegen Van Foreest en sluit het prestigieuze toernooi zondag af met een partij tegen de Roemeen Richárd Rapport. Abdoesattorov schaakt nog tegen de Amerikaan Wesley So en Van Foreest.
Giri doet sinds 2011 mee in Wijk aan Zee, maar jaagt nog altijd op zijn eerste eindzege. Hij won in deze 85e editie al wel van Carlsen en Ding, de nummers 1 en 2 van de wereld.

Abdoesattorov bovenaan

Abdoesattorov leidt het klassement nu met 7,5 punten. Giri volgt op een half puntje. Magnus Carlsen en So hebben 6,5 punten verzameld. Ze kwamen vrijdag remise overeen.
De Noor Carlsen won het toernooi in Wijk aan Zee al achtmaal. Van Foreest schreef het toernooi twee jaar geleden verrassend op zijn naam.