Commissie gaat minstens drie jaar door met hulp voor schrijnende gevallen

Een boerderij in de stutten
Een boerderij in de stutten © Goos de Boer/RTV Noord
De Commissie Bijzondere Situaties kan de komende jaren door blijven gaan met hulp voor mensen die ernstig lijden door de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Ook krijgt de commissie er een taak bij. Ze gaat niet alleen bewoners, maar ook ondernemers helpen.
Dat laat staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw weten aan de Tweede Kamer. 'De commissie heeft een meerwaarde en zal de komende jaren nodig blijven', zo schrijft de bewindsman in zijn brief.

Psychische of financiële nood

De Commissie Bijzondere Situaties is in 2014 opgericht als vangnet om mensen te helpen die eraan onderdoor dreigen te gaan. Het gaat bijvoorbeeld om gedupeerden die psychische problemen hebben, doordat ze geen uitweg meer zien. Of mensen die veel geld hebben verloren door hun situatie, in combinatie met persoonlijke omstandigheden.
De gevallen worden aangedragen door de burgemeester waar de gedupeerde woont of de Nationale Ombudsman. De commissie kijkt of er direct maatregelen nodig zijn en doet onderzoek naar de problemen. Vervolgens brengt de commissie een advies uit met een oplossing, waar het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) een besluit over neemt.
Tot nu toe heeft de commissie meer dan driehonderd schrijnende gevallen kunnen helpen. Afgelopen jaar kwamen er veertien nieuwe dossiers bij, blijkt uit het jaarverslag. Dat zijn er meer dan in 2021, toen waren het er zeven. Het zijn volgens de commissie niet meer de aantallen zoals eerder. In 2019 waren er ruim veertig aanmeldingen.

Niet alleen door burgemeesters of ombudsman

De commissie wil dat er meer mogelijkheden komen om schrijnende gevallen aan te melden. De staatsecretaris gaat daarmee akkoord. Hoe dat precies eruit gaat zien, is nog niet bekend. Ook gaat de commissie ondernemers helpen die in een lastige positie zitten. Het gaat om bedrijven met maximaal tien werknemers en een omzet van maximaal twee miljoen euro.
De commissie gaat ook samenwerken met het zogeheten Interventieteam Vastgelopen Situaties. Dat team richt zich op situaties waarbij de afhandeling van schade of versterking vastzit door materiële problemen. De commissie kan helpen bij het ondersteunen van bewoners.