Gevluchte Rachid Traoré moest 8 jaar procederen, maar maakt nu mét verblijfsvergunning een nieuwe start

Rachid Traoré werkt als elektromonteur in Kolham
Rachid Traoré werkt als elektromonteur in Kolham © Jörn Reuvers/RTV Drenthe
De uit Burkina Faso gevluchte Rachid Traoré was 19 jaar toen hem werd medegedeeld terug te moeten keren naar zijn thuisland. De student Sport & Bewegen aan het Alfa College verbleef al drie jaar in Nederland, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) was onverbiddelijk. Toch beschikt Traoré, weliswaar na acht jaar procederen, nu over een verblijfsvergunning. Hij gaat wekelijks een dag naar school en werkt vier dagen als elektromonteur in Kolham.
'Ik bouw kasten af en die gaan straks naar de schepen', zegt Traoré met een schroevendraaier in z'n hand bij RTV Drenthe. 'Ik ben nog niet zo ervaren. Maar ik vind het mooi om te leren, daar word ik beter van.'
De zaak van Traoré kwam in een mediastorm terecht nadat hij in 2016 te horen kreeg terug te moeten naar Burkina Faso, dat werd bestempeld als 'veilig land'. Mensen van het Alfa-college en zijn voetbalclub Achilles 1894 in Assen kwamen in actie om Traoré in Nederland te houden. Dat was tevergeefs: ondanks hoger beroep moest hij terug naar zijn geboorteland. Traoré verbleef in het vertrekcentrum in Ter Apel, belandde in een bed-bad-broodinstelling en was zelfs even spoorloos.
RTV Drenthe sprak met Traoré en bracht een bezoek aan zijn voetbalclub Achilles 1894:
Gevluchte Rachid Traoré moest 8 jaar procederen, maar maakt nu mét verblijfsvergunning een nieuwe start

Permanent verblijf in zicht

Na een hoop geprocedeer krijgt Traoré in september 2020 tóch een tijdelijke verblijfsvergunning. Inmiddels blaast hij zijn leven in Nederland verder leven in door zijn werk als elektromonteur bij Eekels in Kolham. Dat een internationaal bedrijf met meer dan negenhonderd werknemers. Het is actief in de marine, offshore, industrie en infra als het gaat om technische automatisering, elektrotechniek en werktuigbouw. Zo bouwt het bedrijf ook complete scheepssystemen.
In 2025 kan Traoré een permanente verblijfsvergunning krijgen. Met een diploma op zak en een toereikend en vast inkomen lijkt dat een formaliteit te worden, concludeert RTV Drenthe.
Traoré in 2017 met zijn clubgenoten van Achilles 1894
Traoré in 2017 met zijn clubgenoten van Achilles 1894 © RTV Drenthe/Marjolein Knol

Dankbaarheid richting voetbalclub

De inmiddels 26-jarige Traoré speelt nog altijd voor Achilles 1894 en is de club dankbaar. 'Hier voel ik me echt thuis', vertelt hij voor de camera. 'Ik ben blij met de jongens. Het is gewoon een gezellige club en Achilles heeft heel veel voor mij gedaan. Daar ben ik trots op. Ik had niet verwacht dat zoveel mensen dat voor mij zouden doen. Daar ben ik heel blij mee.'
Zaterdagmiddag hoopt Traoré weer een belangrijke rol te spelen bij de Asser club. De stadsderby tegen LTC staat op het programma, een wedstrijd waar hij reikhalzend naar uitkijkt.