Warming-up: FC Volendam-FC Groningen

FC Groningen-coach Dennis van der Ree spreekt zijn manschappen toe
FC Groningen-coach Dennis van der Ree spreekt zijn manschappen toe © Orange Pictures/Henk Jan Dijks
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Deze keer op de uitwedstrijd tegen FC Volendam.
Dat FC Groningen in zwaar weer zit is inmiddels een understatement. De zwalkende ploeg van coach Dennis van der Ree bereikte afgelopen donderdagavond een nieuw dieptepunt. Na de 1-0 nederlaag tegen Cambuur Leeuwarden zijn de groen-witten inmiddels hekkensluiter in de eredivisie.
Tot overmaat van ramp werd het duel vijf minuten voor tijd ook nog enige tijd gestaakt toen een tiental supporters het veld bestormde. Nadat de situatie enigszins gekalmeerd was kon de wedstrijd uitgespeeld worden.

Geen gelijkmaker

In de blessuretijd was invaller Ramon Pascal Lundqvist nog dichtbij de gelijkmaker met een leep balletje op de lat en kopte Ricardo Pepi een levensgrote kans over. Uithuilen en opnieuw beginnen. Dat was het devies na het laatste fluitsignaal in Euroborg van Bas Nijhuis.
Van der Ree heeft de afgelopen dagen veel gepraat met de spelers op het trainingsveld in een poging het zwaar gedeukte moreel toch weer enigszins op te krikken voor de wederom cruciale ontmoeting met een mede-degradatiekandidaat. In dit geval FC Volendam.
De formatie van coach Wim Jonk zorgde midweeks juist voor een enorm positieve verrassing door Ajax op eigen veld op 1-1 te houden. Het was de druppel die de emmer deed overlopen bij de regerend landskampioen voor trainer Alfred Schreuder die vlot na afloop van dit duel op non-actief werd gezet door de clubleiding.

De vorm: FC Groningen

Met twaalf punten uit achttien duels is FC Groningen op dit moment de rode lantaarndrager in de eredivisie. De laatste zes competitiewedstrijden gingen allemaal verloren. Een historisch dieptepunt, want nog nooit stond de FC na dit aantal wedstrijden als hekkensluiter in de eredivisie te boek. De laatste driepunter van de Trots van het Noorden dateert alweer van zondag 23 oktober 2022 toen PSV met 4-2 verslagen werd.

De vorm: FC Volendam

De tegenstander van vanmiddag gaat juist met een heel positief gemoed de wedstrijd in. De puntendeling met de Amsterdammers heeft de Wijdbroeken ongetwijfeld verder gesterkt in een toch al goede reeks na de winterstop. Volendam won namelijk met 3-0 op bezoek bij Cambuur en versloeg in eigen huis RKC Waalwijk (2-1). Zo heeft het elftal van Jonk, na de onderbreking door het WK, de aansluiting met de concurrentie onderin weer helemaal teruggevonden. Dit resulteert voorlopig in een zestiende plek met dertien punten.

Waar moeten we op letten?

FC Groningen haalde afgelopen week de vierde versterking tijdens de winterstop in de vorm van de Tsjechische centrale verdediger Matej Chalus. Hij werd voorlopig op huurbasis (met een optie tot koop) overgenomen van het Zweedse Malmö FF. Hij zal nog niet aan de aftrap staan tegen Volendam.
Luciano Valente is er ook niet bij. Het talent uit de eigen jeugd liep tegen Cambuur een enkelblessure op en staat waarschijnlijk een paar weken langs de kant. Radinio Balker is een twijfelgeval, als hij niet kan spelen neemt Mike te Wierik zijn plaats in. De heenwedstrijd in Groningen eindigde in 2-2. Door treffers van Ngonge en Strand Larsen leken de Groningers al vroeg op rozen te zitten, maar goals van Van Mieghem en Benamar zorgen voor een gelijkspel.

Historie

FC Groningen en Volendam stonden 22 keer eerder tegenover elkaar in Noord-Holland. Negen keer gingen de bezoekers met de volle buit aan de haal, zes duels eindigden in een gelijkspel. De palingboeren hielden zeven keer de punten in eigen huis. De meest recente ontmoeting tussen beide ploegen dateert alweer van bijna veertien jaar geleden. Op 3 mei 2009 won FC Groningen met 1-0 door een goal in de laatste minuut van Tim Matavz.

FC Groningen live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen bij Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Volendam-FC Groningen begint om 14.30 uur. De uitzending van FC Groningen live begint om 14.00 uur. Oetse Eilander presenteert, Elwin Baas doet verslag vanuit het KRAS-stadion in Volendam en Wim Masker neemt de analyse vanuit de studio voor zijn rekening. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen:

Marin Sverko, Laros Duarte, Paulos Abraham, Nordin Musampa, Luciano Valente, Radinio Balker (twijfelgeval).

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen: