DDoS-aanval op websites UMCG duurt voort, verschillende diensten uit de lucht (update)

Het UMCG in Stad
Het UMCG in Stad © FPS/Jos Schuurman
Een aantal websites van het UMCG zijn sinds zaterdagmiddag onbereikbaar vanwege een DDoS-aanval. De cyberaanval heeft gevolgen voor verschillende diensten die het ziekenhuis online aanbiedt. De patiëntenzorg is niet in gevaar.
DDoS staat voor distributed-denial-of-service, waarmee hackers proberen een computernetwerk of website plat te leggen door het sturen van veel dataverkeer. Zo'n cyberaanval wordt vaak door een groot aantal computers tegelijk uitgevoerd.

MijnUMCG wel bereikbaar

'We doen ons best om de sites zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen', liet het ziekenhuis zaterdag weten. Het patiëntenportaal MijnUMCG is wel gewoon bereikbaar. Zondag blijkt dat de aanval op de websites van het ziekenhuis nog altijd voortduurt. De hackers hebben het gemunt op vijf pagina's, zegt woordvoerder Janneke Kruse:
'Het gaat om de hoofdpagina UMCG.nl, Werkenbijhetumcg, onze research websites, de onderwijs en nieuwswebsites. Die zijn grotendeels onbereikbaar. Soms heb je geluk en kun je er even op. Het is ontzettend vervelend en werken er hard aan om het op te lossen.'

Geen herhaalrecepten aanvragen

De aanval zorgt er niet voor dat de bedrijfsvoering van het ziekenhuis in de knel komt. Het betekent wel dat het UMCG tijdelijk bepaalde online diensten niet kan aanbieden, zegt Kruse.
'Je kunt op dit moment geen herhaalrecept aanvragen bij de Academische Huisartsen Praktijk of je daar als patiënt aanmelden. Dat laatste geldt ook voor de afdeling tandheelkunde en mondzorg. Verder kun je je niet aanmelden voor cursussen en opleidingen. Ook is het niet mogelijk om een adreswijziging door te geven.'
Maandag wordt bekeken of dergelijke zaken telefonisch doorgegeven kunnen worden. Ondertussen werken technici aan het uitbreiden van de servercapaciteit, zodat de websites meer bezoek aankunnen.