Steeds meer Noorderlingen last van lage bromtoon

GRONINGEN - De provincie Groningen gaat op zoek naar de oorzaak van de hinderlijke, lage bromtoon waar steeds meer mensen in het Noorden last van hebben. De eerste klachten kwamen jaren geleden uit de omgeving van Grijpskerk.
Hoewel er al verschillende onderzoeken zijn gedaan, is nog steeds niet bekend waardoor het geluid veroorzaakt wordt. Ook uit andere delen van de provincie wordt de hinderlijke lage bromtoon gemeld. In het Westerkwartier is inmiddels een belangengroep opgericht.
Zo'n 2 procent van de bevolking hoort het extreem lage geluid. Het leven van deze mensen wordt ernstig ontregeld, omdat het geluid dag en nacht onafgebroken te horen is. Daardoor slapen ze slecht en wordt hun gezondheid op den duur aangetast.
De provincie wil daarom precies weten waar de lage bromtoon vandaan komt. Staatssecretaris Joop Atsma heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven nader onderzoek te doen. Mogelijk heeft het geluid te maken met gastransport en is het afkomstig van compressoren.