Henk Scholte start zoektocht naar zangeres Jeanine Collet

Jeanine Collet Oosterhuis
Jeanine Collet Oosterhuis © Hank Scholte
‘Jeanine Collet, woar bist doe?’ Die vraag stelde Henk Scholte zondagmorgen in zijn programma ‘Twij deuntjes veur ain cent’. Scholte en de nabestaanden van dichter Jan J(aap) Boer willen graag in contact komen met zangeres Collet en haar uitnodigen voor de opening van een literaire route die is gewijd aan Boer.
Volgens de presentator lijkt de zangeres sinds 1983 van de aardbodem verdwenen.

Grunneger Laidjesfestival

Scholte: ‘Collet deed in november 1983 mee aan het Grunneger Laidjesfestival in De Molenberg in Delfzijl. Ze was een chansonnière en kwam uit Overijssel. Ze zong prachtig in het Gronings. Ze had een geweldige dictie en timing. Bij dat festival zong ze Laandjebloumen, een tekst van Boer. Daar speelde ze zelf gitaar en werd begeleid door John Kruisman, ook op gitaar.'
'Kruisman is inmiddels overleden. Na die avond hebben we niets meer van haar vernomen en lijkt ze spoorloos. Ik denk dat ze in 1983 tussen de twintig en dertig was, dan zou ze nu tussen de zestig en zeventig jaar oud zijn.’
De aankondiging van het Laidjesfestival in 1983
De aankondiging van het Laidjesfestival in 1983 © Delpher
Scholte heeft ook navraag gedaan bij andere artiesten, maar dat heeft niets opgeleverd: 'Niemand weet waar ze is.’ Volgens Scholte trad Collet in het begin van de jaren tachtig geregeld op in Groningse buurt- en dorpshuizen en cafés. ‘Omdat Collet geregeld teksten zong van Boer willen we voor de opening van de literaire route graag met haar in contact komen’, zegt Scholte.

Mogelijk een artiestennaam

De literaire route wordt dit voorjaar geopend in Wildervanksterdallen, de geboorteplaats van de dichter. Boer leefde van 1927 tot 2011. De dichter kreeg in 1994 de K. ter Laan-prijs van voor zijn verdiensten voor de Groninger taal en cultuur.
Scholte: ‘Mogelijk is Jeanine Collet een artiestennaam en wordt daardoor het zoeken bemoeilijkt. Misschien is ze overleden, we weten het niet.’ Mensen die informatie hebben over haar kunnen zich melden bij RTV Noord.