Van Foreest bezorgt landgenoot Giri toernooizege Tata Steel Chess

Jorden van Foreest in de slotronde van Tata Steel Chess tegen Nodirbek Abdusattorov
Jorden van Foreest in de slotronde van Tata Steel Chess tegen Nodirbek Abdusattorov © Maaike Brink/Tata Steel Chess
Jorden van Foreest heeft door zijn zege in de laatste ronde van Tata Steel Chess zijn landgenoot Anish Giri de toernooizege bezorgd. De Groningse grootmeester versloeg met zwart Nodirbek Abdusattorov. De Oezbeek lag vrijwel het hele toernooi ongeslagen op kop, maar het schaaktoernooi in Wijk aan Zee duurde voor hem één ronde te lang.
Giri won in de slotronde van Richard Rapport en was vervolgens afhankelijk van het resultaat van Van Foreest. Tot zijn vreugde zag hij hoe de 23-jarige Van Foreest meer dan zijn sportieve plicht vervulde.
De 29-jarige Giri eindigde met 8,5 punten uit 13 ronden, een half punt voor Abdusattorov en Magnus Carlsen. De wereldkampioen vocht zich na een slechte toernooistart terug en voegde zich bij het groepje koplopers, maar het bleek net niet genoeg voor zijn negende zege in Wijk aan Zee.

Giri al vaker dicht bij titel

Giri schreef in zijn dertiende deelname in de Masters-groep eindelijk het toernooi op zijn naam. Hij was er al twee keer heel dichtbij geweest. In 2018 verloor hij als gedeeld nummer 1 een tiebreak om de titel van de Noor Carlsen.
Achtvoudig Tata-winnaar Magnus Carlsen (links) feliciteert Anish Giri met zijn eerste toernooizege in Wijk aan Zee
Achtvoudig Tata-winnaar Magnus Carlsen (links) feliciteert Anish Giri met zijn eerste toernooizege in Wijk aan Zee © Tata Steel Chess
Twee jaar geleden hield Van Foreest Giri nog van de toernooizege af, door hem in een onderlinge tiebreak om de titel te verslaan. Ook zaterdag gooide Van Foreest bijna roet in het eten van Giri, maar hun onderlinge partij eindigde na vele plotwendingen uiteindelijk onbeslist.
In 2014 en 2015 werd Giri tweede in het toernooi, dat zich trots afficheert als het 'Wimbledon van het schaken'.

Van Foreest op 6 uit 13

Van Foreest had een ongelukkig eerste helft van het toernooi, maar kon zich herpakken door zeges op de Indiër Arjun Erigaise en dus door een overwinning in de slotronde. Hij eindigt op 6 uit 13.
Van Foreest zei in een reactie dat Giri het toernooi verdiend gewonnen heeft, na er al zo vaak dichtbij te zijn geweest: