Lopend Vuur: Rekeningrijden is een goed idee

Verkeer op de snelweg
Verkeer op de snelweg © FPS/Jos Schuurman
Over een paar jaar moeten we er in ons land aan geloven: rekeningrijden. In plaats van de huidige motorrijtuigenbelasting betaal je dan per gereden kilometer.
De ministeries van Financiën en Infrastructuur & Waterstaat lieten een onderzoek uitvoeren naar het draagvlak voor deze maatregel. De Telegraaf zag het onderzoek. En wat blijkt: hoe langer Nederlanders nadenken over rekeningrijden, hoe sceptischer en negatiever ze over de kilometerheffing worden. Het wantrouwen in de overheid speelt daarbij een belangrijke rol: mensen zijn bang dat ze meer moeten gaan betalen en vrezen voor hun privacy.
Het kabinet wil rekeningrijden per 2030 invoeren. De overstap is volgens het kabinet nodig om het steeds grotere gat in de begroting te dichten: door de komst van elektrische auto’s komt er in de rijkskas steeds minder brandstofaccijns.
Autorijders waren, volgens het onderzoek, in eerste instantie nog redelijk positief over het idee van de kilometerheffing. Maar dat wordt minder als mensen langer hebben nagedacht over de taks. De groep die ronduit negatief is, groeit dan ook: van 16 naar 20 procent.
Over rekeningrijden wordt al jaren gesproken. Met het systeem wordt niet het bezit, maar het gebruik van de auto belast. Maak je dus veel gebruik van je auto, dan betaal je ook meer. In landelijke gebieden, zoals het Noorden, waar het openbaar vervoer niet altijd optimaal is, kan dat nadelig uitpakken. Aan de andere kant lijkt het systeem wel eerlijker.
Hoe kijk jij hier naar?
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Trots van het Noorden?

'De teloorgang van FC Groningen doet mij pijn' was vrijdag ons Lopend Vuur. Van de 3382 stemmers was 67 procent het daarmee eens, 33 procent oneens.