Eva zoekt uit: Waarom is pizza lekker en zijn spruitjes vies?

Eva zoekt uit: Waarom is pizza lekkerder dan spruitjes?
Eva zoekt uit: Waarom is pizza lekkerder dan spruitjes? © RTV Noord
Kinderen stellen vragen over van alles en nog wat; vragen waar volwassenen vaak geen raad mee weten. In deze aflevering van Eva zoekt uit vragen Jurre (10) en Joes (11) zich af: Waarom is pizza lekker en zijn spruitjes vies? Eva Hulscher legt hun vraag voor aan leefstijl-epidemioloog Eva Corpeleijn van de Rijksuniversiteit Groningen.
De beide Eva’s hebben afgesproken in een keuken om zelf te kunnen proeven. Om te beginnen zetten ze hun tanden in een pizza die net uit de oven komt. Mmm, wat is pizza toch lekker, vinden ze allebei. Maar waarom is dat nou?
Tong, hormonen en hersenen
‘Pizza is krokant, een beetje zout en lekker warm, dat smaakt allemaal goed’, zegt Corpeleijn. ‘Maar ook elders in je lichaam neem je waar wat je eet. Er komen hormonen vrij die aan je hersenen vertellen: dit eten levert mij energie. En als je energie binnenkrijgt, dan is het goed spul: spul dat je in leven houdt.’ Daarbij maakt het niet uit dat veel mensen tegenwoordig de hele dag op hun kont zitten en niet zoveel energie nodig hebben. Het lichaam reageert op dezelfde manier als vroeger.
Pizza is lekker!
Pizza is lekker! © RTV Noord
Bitter, zoet, hartig
De pizza gaat aan de kant en er gaat een pan spruitjes op het vuur. Spruitjes hebben een probleem met hun imago: bitter en vies. ‘Vroeger waren ze trouwens veel bitterder’, zegt Corpeleijn. 'Tegenwoordig zijn ze zo doorontwikkeld dat ze niet meer zo bitter zijn.’ Terwijl de spruitjes gaar worden, valt Eva H. aan op een stuk chocola. Eva C. neemt liever een handje pinda's. Veel mensen vinden zoetigheid lekker, maar anderen houden juist meer van hartig. Hoe komt dat?
Eva zoekt uit: Waarom is pizza lekker en zijn spruitjes vies?
‘Dat mensen verschillende dingen lekker vinden, is het makkelijkst te begrijpen door te kijken naar de buitenkant’, zegt Corpeleijn. ‘Kijk naar ons. Wij heten allebei Eva, maar we zien er anders uit. We hebben een andere kleur ogen, ander haar, een ander karakter. Ook aan de binnenkant is iedereen anders: de een houdt meer van zoet, de ander van hartig, sommigen houden van voedsel met een stevige bite, anderen juist van zacht voedsel.’
Kinderen proeven bitter beter
De spruitjes zijn klaar, worden afgegoten en geproefd. Het valt niet tegen, vindt Eva H. Met een beetje olie en kerriepoeder erover smaken ze nog beter. Maar waarom hebben zoveel kinderen zo’n afkeer van spruiten? ‘Kinderen proeven bitter beter dan volwassenen’, zegt Corpeleijn. ‘Als je de spruiten een beetje lekkerder maakt of in een stamppot verwerkt, kunnen kinderen wennen aan de smaak.’
Aan de smaak van spruiten kun je wennen
Aan de smaak van spruiten kun je wennen © RTV Noord
Lusten is een kwestie van wennen
‘Gewenning is belangrijk als het om eten gaat’, zegt Corpeleijn. ‘Kinderen in andere landen eten heel andere dingen dan hier in Nederland. Ze lusten daar dingen die ze hier vies vinden.’ Als ze zelf moet kiezen tussen pizza en spruitjes, wat kiest ze dan? ‘Nou’, lacht Corpeleijn, ‘als ik elke dag pizza zou eten, krijg ik vast heel veel zin in spuitjes.’
Leefstijl-epidemioloog Eva Corpeleijn van de RUG
Leefstijl-epidemioloog Eva Corpeleijn van de RUG © RTV Noord