Asielzoekster verkracht in opvang Zoutkamp, voorarrest verdachte verlengd

De opvang in Zoutkamp
De opvang in Zoutkamp © RTV Noord
In de asielopvang in Zoutkamp blijkt vorig jaar oktober een asielzoekster te zijn verkracht. Een 31-jarige medebewoner wordt verdacht van het misdrijf. Vanochtend werd zijn voorarrest door de rechtbank in Groningen verlengd.
Ondanks een dna-match ontkent de man betrokkenheid bij de verkrachting.
Hij zou de vrouw, die net als hij in de tijdelijke asielopvang in Zoutkamp verbleef, tegen de grond gedrukt hebben en gezegd hebben dat ze haar mond moest houden. Ook heeft hij volgens het dossier gedreigd haar te vermoorden als ze niet meewerkte. Hij bedekte haar gezicht met haar hoofddoek en verkrachtte haar.

Tijdelijke opvanglocatie

De opvang in Zoutkamp ging begin september vorig jaar open. De tijdelijke locatie was bedoeld om de overbelaste opvang in Ter Apel te ontzien. Er sliepen in Zoutkamp zo’n vijfhonderd tot zevenhonderd asielzoekers, die in afwachting waren van hun aanmeldprocedure. Volgens de laatste cijfers wonen er zo’n driehonderd mensen in de opvang, die bestaat uit meerdere grote witte tenten.
Of de vermeende verkrachting heeft plaatsgevonden in een van die tenten, is niet bekend. De verdachte ontkent elke betrokkenheid. Hij was ten tijde van het zedenmisdrijf naar eigen zeggen zes dagen in Nederland en weet niet waar deze zaak vandaan komt.
De zaak wordt op 24 april inhoudelijk behandeld. Tot die tijd blijft de man vastzitten.