Sanering winkelbestand Delfzijl hard nodig

DELFZIJL - Het winkelbestand van Delfzijl moet dringend worden gesaneerd. Dat is de conclusie van een rapport van adviesbureau Broekhuis en Rijs uit Zuidhorn.
Op dit moment staan in het centrum van Delfzijl al twintig winkelpanden leeg. Bij elkaar is dat ongeveer 6000 vierkante meter, een derde van het totale winkeloppervlak in de havenstad. Door de verwachte krimp van de bevolking dreigt de winkelleegstand nog groter te worden.

Fractie 2014

Naar aanleiding van het rapport stelt de Fractie 2014 in de gemeenteraad van Delfzijl dat er snel wat moet gebeuren. Fractievoorzitter Menninga pleit ervoor dat de gemeente leegstaande winkelpanden opkoopt. Het probleem is alleen dat de gemeente hiervoor geen geld heeft. Menninga hoopt dat het Rijk wil bijspringen.
De CDA-fractie opperde onlangs het idee een belasting voor leegstaande winkelpanden in te voeren, om zo de doorstroming in het winkelbestand te stimuleren.

Bestemmingsplan

Loek Komdeur, die al jaren een een stoffen- en garniturenwinkel in Delfzijl runt, ziet weinig heil in de ideeën van het CDA en de Fractie 2014. Volgens hem kan de gemeente beter het bestemmingsplan voor het winkelcentrum aanpassen. Leegstaande winkelpanden, waar geen belangstelling voor is, zouden dan een andere functie kunnen krijgen, waar wel animo voor is.