Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken (update)

Een zo goed als leeg Hoofdstation in Groningen tijdens een eerdere staking
Een zo goed als leeg Hoofdstation in Groningen tijdens een eerdere staking © Martijn Klungel/RTV Noord
Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag opnieuw landelijk staken, deze keer vijf dagen achtereen. Dat meldt vakbond CNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. Zoals het nu lijkt rijden zowel de bussen van Qbuzz als de treinen van Arriva niet.
De cao waarvoor gestaakt wordt, heeft betrekking op 13.000 werknemers, met name buschauffeurs. Een eerdere staking van alleen de FNV zorgde ervoor dat ongeveer veertig procent van het openbaar vervoer uitviel in verschillende regio’s.
Twee cao's
In de wereld van het openbaar vervoer gelden meerdere cao's. Werkgevers en bonden staan momenteel bij beide cao's lijnrecht tegenover elkaar. NS-personeel valt onder een eigen cao en staakt momenteel niet mee. Daarnaast zijn er nog twee cao's: de cao Openbaar Vervoer en de cao Multimodaal.
Cao Openbaar Vervoer
Onder de cao Openbaar Vervoer vallen ongeveer 13.000 mensen in heel Nederland. Het gaat vooral om buschauffeurs. Een groot deel van het personeel van Qbuzz in Noord-Nederland valt onder deze cao.
Cao Multimodaal
Onder de cao Multimodaal vallen veel minder mensen: ongeveer 1.200. Het gaat om buspersoneel en om treinpersoneel van de regionale vervoerders zoals Arriva. De meeste machinisten en stewards, die in Groningen werken, vallen onder deze cao. Dat geldt ook voor een klein deel van de buschauffeurs van Qbuzz.

Terug naar de onderhandelingstafel

Na het indienen van het ultimatum liet de Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) al weten dat het cao-voorstel dat voor ligt, komt te vervallen als de bonden overgaan tot een staking. Dat betekent dat alle partijen terug moeten naar de onderhandelingstafel om de cao-besprekingen van voren af aan te beginnen.
'Ons cao-voorstel is bovengemiddeld hoog', zei VWOV-voorzitter Fred Kagie vorige week. 'Dit is de grens van het haalbare. We vragen bonden met nadruk om hiervoor niet weg te lopen, maar om onze werknemers deze stappen te gunnen en te gaan voor rust in onze branche en zekerheid voor de reizigers', aldus Kagie.

'Stakingen zijn nieuwe klap voor reiziger'

Reizigersorganisatie Rover wil dat er een eind komt aan de stakingen in het streekvervoer. 'Na corona heeft de reiziger het moeilijk wegens uitgedunde dienstregelingen, onbetrouwbaar ov-aanbod en hogere prijzen,' zegt Rover. 'De stakingen vormen een nieuwe klap. Het is in ieders belang om samen aan tafel te gaan zitten en te bekijken hoe het ov de reiziger weer terugwint.'
Dit bericht is aangevuld met meer informatie over de cao's waar het om gaat