PvdA wil verdringing kleine (speciaal)zaken in Groninger binnenstad tegengaan

Raadslid Rico Tjepkema van de PvdA
Raadslid Rico Tjepkema van de PvdA © Martijn Klungel/RTV Noord
De Groningen City Club en coalitiepartij PvdA maken zich zorgen over de komst van steeds meer horecazaken in de binnenstad van Groningen. Ze zijn bang dat daarmee kleine retailondernemers geen plek meer kunnen vinden om een winkel te beginnen.
De coalitiepartij komt binnenkort met een initiatiefvoorstel om het kleine ondernemers makkelijker te maken een zaak in de binnenstad van Groningen te beginnen en de komst van nieuwe horecaondernemers en grote ketens te remmen.

Verdwenen speciaalzaken

Ondernemer Pier Tjepkema, die al 14 jaar in de Groninger binnenstad onderneemt, kan zo een paar voorbeelden opnoemen van kleine ondernemingen die zijn opgedoekt en waar horecazaken voor zijn teruggekomen.
Een spijkerbroekenwinkel waar nu een koffiezaak staat, een voormalige fietsenwinkel die nu is omgetoverd tot chocoladewinkel en recent nog wijnwinkel Roemer die binnenkort de deuren sluit en dan wordt de Stad een koffiezaak rijker.
Ondernemer Pier Tjepkema in zijn winkel Laif & Nuver
Ondernemer Pier Tjepkema in zijn winkel Laif & Nuver © Martijn Klungel/RTV Noord
Tjepkema, die ook bestuurslid is van de Groningen City Club, maakt zich zorgen over die ontwikkeling. ‘We moeten een interessante binnenstad houden waarbij mensen voor vermaak komen, maar ook spullen kunnen kopen. Dat vraagt een goede mix zodat iedereen aan zijn trekken kan komen’, vertelt de ondernemer die een woonwinkel heeft in de binnenstad. Volgens hem is die balans zoek aan het raken.
Je ziet veel kleine retailondernemers verdwijnen, terwijl je horeca en grote ketens hierheen ziet komen
Rico Tjepkema (PvdA) - raadslid gemeente Groningen
Ook PvdA-raadslid Rico Tjepkema – overigens geen familie van elkaar – deelt de zorg. ‘Je ziet veel kleine retailondernemers verdwijnen, terwijl je horeca en grote ketens hierheen ziet komen. Dat is jammer’, vertelt hij. Volgens het raadslid komt dit doordat horecabedrijven en grote ketens vaak meer vet op de botten hebben, en de huurprijzen stijgen.
Het raadslid heeft inmiddels aan het stadsbestuur gevraagd om in kaart te brengen hoeveel horecabedrijven er zijn ten opzichte van kleine (specialistische) winkels.

Coalitiepartij PvdA komt met initiatiefvoorstel

Tegelijkertijd werkt het raadslid aan een initiatiefvoorstel. Als het aan de partij ligt, wordt het voor kleine retailondernemers makkelijk om zich in de binnenstad te vestigen en moeten horecabedrijven en grote ketens meer moeite doen.
‘We willen per gebied bekijken hoeveel horeca er nu zit, wat wenselijk is en hoeveel er in dat gebied nog bij kunnen. Ook moeten we kijken hoeveel kleine retailondernemers zich er eigenlijk moeten kunnen vestigen’, vertelt het raadslid.
Vervolgens moet in het bestemmingsplan worden opgenomen hoeveel procent van de panden gebruikt mag worden door horecabedrijven en hoeveel procent door kleine retailondernemers.
Ik ben bang dat als je er percentages aan gaat koppelen, er straks leegstand ontstaat
Pier Tjepkema - ondernemer en bestuurslid Groningen City Club
De Groningen City Club vindt ook dat er iets moet gebeuren, maar lijkt geen voorstander te zijn om het vast te leggen in het bestemmingsplan. ‘Ik ben bang dat als je er percentages aan gaat koppelen, er straks meer leegstand ontstaat’, vertelt Pier Tjepkema.
De belangenclub is bang dat er dan wel mensen klaarstaan om een horecapand te realiseren, maar de leegstaande panden alleen bestemd zijn voor kleine retailondernemers en die niet te vinden zijn. ‘Ik heb dan liever dat er een horecapand komt dan een leegstand pand’, aldus de ondernemer. Het raadslid denkt overigens niet dat het zo ver zal komen, vanwege de ‘grote aantrekkingskracht’ die de binnenstad heeft.
Het stadsbestuur kan nog niet reageren op de zorgen van de Groningen City Club en de PvdA. Later doen ze dat wel: 'Er zijn ook officiële vragen van de raad hierover binnengekomen. De lijn die we dan aanhouden is dat we eerst de vragen van de raad beantwoorden voordat we richting media hierover communiceren', laat een woordvoerder weten.