Maximale taakstraf geëist voor veroorzaken ongeval bij Zuidwolde

De politie doet onderzoek na het ongeval bij Zuidwolde
De politie doet onderzoek na het ongeval bij Zuidwolde © ProNews
Hij had ‘niet meer dan zes’ mixdrankjes met whisky op en wilde zijn medestappers veilig naar Lewenborg brengen. Maar een 26-jarige man uit Groningen belandde op 27 februari vorig jaar met zijn auto dwars op de weg bij Zuidwolde en werd geramd door een andere weggebruiker.
De 26-jarige Junior zit huilend in de rechtszaal. ‘Ik heb heel veel spijt van wat ik gedaan heb. Ik verdien hun vergeving niet.’ Hij wordt verdacht van rijden zonder rijbewijs met te veel alcohol in zijn bloed, waardoor destijds in de vroege ochtend een ongeval met een andere auto plaatsvond.
Op zaterdagavond 26 februari 2022 komt Juniors neefje langs met zijn nieuwste bezit: een Fiat. De mannen besluiten de auto mee te nemen om die avond de stad in te gaan. Ze hebben afgesproken met twee andere bekenden. Even voor drie uur in de nacht gaan ze naar huis.

In de auto slapen

‘Ik was degene die nog het helderst was’, zegt de verdachte tegen de rechters over het naar huis rijden. Eigenlijk zou hij met de taxi gaan, maar de anderen willen de auto pakken. ‘Voor mijn gevoel was ik de enige die ze weg zou kunnen brengen.’ De passagiers, die uit Delfzijl komen, zouden volgens hem meegaan naar zijn huis in Lewenborg en daar in de auto slapen. 'Drie mensen passen niet in mijn huis. Ik zou ze dekens en een kussen geven', zegt hij over de plannen. Volgens de slachtoffers zit het anders: ze zouden na de stapavond naar Delfzijl gebracht worden.
Junior mist de afslag naar Lewenborg en belandt bij Zuidwolde aan de kant van de weg. Als hij de auto weer de weg op wil draaien, gaat het mis. De auto staat volgens het dossier dwars op de weg, slaat af en wordt geraakt aan de linkerkant.

Psychisch last van het ongeluk

Vier personen raken gewond. Een van hen heeft een gebroken schouderblad, een gebroken rug, een beschadigde aorta en beschadigde nieren. Hij kon een half jaar niet naar school en heeft psychisch nog last van wat er gebeurd is.
Dat laatste geldt ook voor Junior, die zijn leven net weer een beetje op de rails heeft. Hij denkt regelmatig aan het ongeval en heeft spijt van zijn handelen. De officier van justitie eist 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Ook eist ze dat hij twee jaar geen voertuig mag besturen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.