Duitser (79) verdacht van aanranding liftende asielzoeker uit Ter Apel

Mensen melden zich aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen melden zich aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman/FPS
Voor de aanranding van een asielzoeker hangt een 79-jarige man uit het Duitse Haren een half jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, boven het hoofd. Het slachtoffer was begin maart 2019 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel opgepikt door de verdachte.
Het Nigeriaanse slachtoffer stapte naderhand zelf naar de politie. Hij vertelde dat hij was aangerand door een oude man die had aangeboden hem naar het station in Emmen te brengen. Maar in plaats daarvan parkeerde de bestuurder de wagen in een bos, deed de deuren op slot en dwong de lifter tot seksuele handelingen.

Foto van kenteken

Voor het doen van aangifte moest hij een drempel over. In zijn geboorteland had hij dat nooit gedurfd, verklaarde hij bij zijn aangifte. Hij beschreef gedetailleerd de binnenkant van de auto en liet een foto zien van het kenteken, die hij had gemaakt. Via dat kenteken kwamen de agenten bij de man in Duitsland uit.

DNA-spoor

De Duitser ontkende, totdat hij werd geconfronteerd met het DNA-spoor dat op de hand van het slachtoffer was gevonden. Het celmateriaal kwam overeen met dat van hem. 'Dan zou dat wel zijn gebeurd, maar vrijwillig', zei de verdachte tegen de rechter. In het politiesysteem stonden meerdere meldingen van een auto met het kenteken van de verdachte, die rond het centrum cirkelde.

'Ik deed dit uit goedheid'

Volgens de Duitser zelf kwam hij regelmatig in Ter Apel om boodschappen te doen. Hij pikte dan wel eens asielzoekers op die met volle tassen sjouwden: 'Ik deed dit uit goedheid.' De man zegt niets te weten van een aangifte in 2016 van een andere asielzoeker die zei te zijn aangerand door een oudere man. Ook die asielzoeker kreeg een lift en noemde het kenteken van de auto van de verdachte. De verdachte ontkende destijds en meer bewijs was er niet.

Berekenend

De officier van justitie stelt dat de verdachte berekenend te werk ging door zijn slachtoffers zorgvuldig uit te kiezen. 'Een man van nu 79 jaar oud en met de nodige kwalen', aldus de aanklager, 'Maar ook voor een hoogbejaarde geldt dat die niet straffeloos ernstige misdrijven mag plegen. De celstraf dient als vergelding voor het leed die hij anderen en de maatschappij heeft berokkend.'

Ondoenlijk

De advocaat van de Duitser vindt het onbegrijpelijk dat de zaak zo lang op de plank heeft gelegen. Zij vond het bijna ondoenlijk voor de verdachte om zich vier jaar na dato te herinneren wat er precies is gebeurd.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.