Basketbalster Iris Vennema strijdt met actie voor EK-deelname

Het nationaal basketbal vrouwenteam onder 20 jaar
Het nationaal basketbal vrouwenteam onder 20 jaar © Nederlandse Basketbalbond
De Nederlandse basketbalbond heeft geen geld om het vrouwenteam tot 20 jaar in te schrijven voor het Europees Kampioenschap. De speelsters, onderwie de Groningse Iris Vennema, zijn daarom in actie gekomen. Ze hopen door donaties en sponsoring op korte termijn twintigduizend euro binnen te halen.
De actie heeft in de eerste vier dagen al ruim een kwart van het bedrag opgebracht.

Kleine donaties

Een hoopvol teken voor Vennema, maar ze weet ook dat het nog lang niet genoeg is. 'Je ziet ook dat het qua snelheid inzakt met het geld. De eerste dag hadden we 2500 euro. Daarna liep het al minder. Het zijn nu vooral kleine donaties van familie en vrienden.'

Geschrokken

De oranjeselectie kwam er bij toeval achter dat ze niet ingeschreven waren voor het toernooi dat eind juli begint in Roemenië. 'We zagen het ineens in een artikel op de website van Basketbal Nederland. Onze naam stond er niet bij. Daar zijn we wel van geschrokken. Ook omdat we geen enkele uitleg hebben gekregen. Vervolgens hebben we een mail gestuurd zodat we nog wel een kans krijgen om ingeschreven te worden en zodoende wel aan het toernooi kunnen deelnemen.' legt Vennema uit.
Zondag heeft de spelersgroep bij de bond aangegeven er honderd procent zeker van te zijn dat hun actie slaagt. In dat geval zal de bond het opgehaalde bedrag verdubbelen naar veertigduizend euro.
Iris Vennema in actie voor Den Helder Suns
Iris Vennema in actie voor Den Helder Suns © Den Helder Suns

Laatste keer

De 18-jarige Vennema speelt momenteel voor regerend landskampioen Den Helder Suns. Na dit seizoen vertrekt de talentvolle basketbalster naar Amerika om voor het college team van Ball State Cardinals te gaan spelen. Welke studie ze gaat volgen, weet ze nog niet. Ze maakt al langer deel uit van de verschillende selecties van de Nederlandse jeugdteams.
Voor haar komt er ook volgend jaar ook nog een Europeees Kampioenschap, maar voor een groot deel van de spelersgroep is het de laatste keer. 'Ikzelf ben van 2004, maar voor de meiden uit 2003 is het de laatste kans om een EK te spelen. Je traint er je hele leven voor en het is ook niet gezegd dat je zomaar bij de selectie komt. Het doet best pijn als je hoort dat je niet bent ingeschreven, want je werkt er het hele jaar naartoe.'
De inzamelactie van de basketbalvrouwen is hier te vinden.