Website UMCG weer grotendeels bereikbaar na cyberaanval

Het UMCG in Stad
Het UMCG in Stad © FPS/Jos Schuurman
De website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is weer bereikbaar. De site van het ziekenhuis was door een DDoS-aanval sinds zaterdagmiddag uit de lucht, maar is vanaf half tien maandagavond grotendeels weer te gebruiken.
'Het overgrote deel van de UMCG-website is weer gewoon toegankelijk voor bezoekers', valt te lezen op de weer beschikbare website van het UMCG. 'Enkele onderdelen zijn nog niet volledig beschikbaar, maar we verwachten dat we ook die onderdelen weer snel op orde hebben.'

Verdedigingslinie

De DDoS-aanval is nog niet ten einde, aldus het UMCG. 'Collega's van de ICT-afdeling hebben samen met de leverancier van de servers hard gewerkt om de gevolgen van de DDoS-aanval op te lossen. Dat is vanavond gelukt door een extra 'verdedigingslinie' in te bouwen, waardoor de website de aanval kan afwenden.'
De cyberaanval is uitgevoerd door pro-Russische hackersgroep Killnet, dat stellen specialisten van Z-CERT. Killnet heeft aanvallen aangekondigd op landen die Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland, waaronder Nederland.
Bij een DDoS-aanval wordt het computersysteem overspoeld met bezoekers, die allemaal tegelijk op het doelwit worden afgestuurd. Volgens het UMCG is de patiëntenzorg nooit in gevaar geweest. De website met medische dossier is niet aangetast.